Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Lumooja

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Vuoden kirjallinen tapaus! Maailmankuulun Lolitan perusteema välähti Nabokovin mielessä ensimmäisen kerran Lumoojassa.
Sielun pimeät sopukat paljastuvat, kun keski-ikäinen, nimeltämainitsematon päähenkilö ihastuu intohimoisesti nuoreen, varsamaiseen tyttöön ja nai tytön sairaalloisen leskiäidin tyydyttääkseen eroottiset pakkomielteensä. Pian äidin kuoleman jättää hänet ujon ja viattoman lumoojan holhoojaksi.

”Lolita välähti mielessäni ensimmäisen kerran vuoden 1939 lopulla tai 1940 vuoden alussa, Pariisissa, aikana, jolloin makasin vuoteenomana kovan hermosäryn takia…Kirjoitin sen venäjäksi, kielellä, jolla olin kirjoittanut romaaneja vuodesta 1924 lähtien.” Vladimir Nabokov Kirjassa Lolita

Vladimir Nabokov kirjoitti Lumoojan 40-vuotiaan, jolloin hän oli poistunut Venäjältä ja oli maanpaossa Natsi-Saksasta v aionsa Veran ja viisivuotiaan poikansa Dmitrin kanssa.
Hän saneli tekstin vaimolleen, joka kirjoitti sen puhtaaksi. Eräänä ”sinipaperisena sota-ajan iltana” hän luki hämmästyttävän, sovinnaissääntöjä uhkaavan käsikirjoituksensa ääneen pienelle ystäväjoukolle.
Seuraavan keväänä käsikirjoitus pakattiin matka-arkkuun, jonka Nabokovit ottivat mukaansa matkatessaan laivalla Amerikkaan. Lumooja oli viimeinen kaunokirjallinen teos, jonka Vladimir Nabokov kirjoitti äidinkielellään, venäjän kielellä.
Tarinan nimeltämainitsematon päähenkilö on arvostettu ja ulkoisesti miellyttävä mies, mutta tiettyjen pienten tyttöjen pitkähköt sääret, untuvaiset käsivarret ja orastavan naisellisuuden ensimmäiset merkit saavat hänen tunteensa kuohumaan. Muutamat varsamaisen suloiset ja tiedostamattomasti keimailevat pienet tytöt, kuin kukkaan puhkeavat nuput, paljastavat hänen pakkomielten riivaaman mielensä.
Istuessaan eräänä päivänä puiston penkillä hän huomaa juuri sellaisen tytön luistelevan sorakäytävällä. Hänen halunsa olla kaunokaisen lähellä polttaa ja ajaa hänet aloittamaan tytön säälittävän äidin kosiskelun – tapahtumaketjun, joka voi päättyä vain hänen elämänsä tuhoutumiseen.
Vuosien kuluessa Lumoojan idea kasvoi, muuttui ja kehittyi. Vuonna 1953 se oli valmis Lolitan perusteemaksi, kirjaksi jota monet pitivät liian pöyristyttävänä julkaistavaksi ja jota myytiin 24 kielellä 40 miljoonaa kappaletta.
Nyt Lumooja on julkaistu ensimmäisen kerran. Venäjänkielisen käsikirjoituksen on kääntänyt englanniksi Dmitri Nabokov, kirjailijan poika.
(takakansiteksti ja lievetekstistä)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
133
Kustantaja
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
111
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä
Lisätietoja
Suomennos engl. laitoksesta The Enchanter
Ensimmäinen julkaisu
kyllä