Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ystäväni Martereau

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Ystäväni Martereau on häikäisevä kuvaus erään perheen sisäisistä, vaietuista jännitteistä. Varakkaan enonsa luona asuvan nuorukaisen epävarmuus rinnastuu enon, tädin ja serkun suunnattomaan itseluottamukseen, jonka turvissa he ovat viattomia: ”He näyttelevät viatonta niin hyvin, että siinä on tullut heidän toinen luontonsa.”
Perhe noudattaa pelinsä sääntöjä tunnontarkasti. Enolla on ruhjova todellisuudentaju ja kivisydän. Vaimon tehokkain ase on vaikeneminen, tytär on milloin ase milloin rauhanlippu näissä taiturimaisissa mittelöissä, jotka joskus lientyvät ohikiitäviksi sydämellisen hauskoiksi tuokioiksi.
Perheystävä Martereau on vakaa ja rauhallinen mies, jolle eno naureskelee aurinkoisesti ja vihjailee myrkyllisesti. Mutta huvilakauppa saa aikaan riitaisan umpikujan, jossa syytellään ja kiitellään, käännetään asetelmia ja näkökulmia, eikä todellista petturia hevin löydy.
Ystäväni Martereau peilaa mestarillisesti tunnetiloja ja niiden äkillisiä muutoksia. Nathalie Sarrauten silmät ovat tarkat, ne huomaavat kaiken.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

213

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä