Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Nimeni on Hammett

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

San Francisco 1928: kaupunki jossa kaikki on kaupan. Pormestari tienaa 500 taalaa kuussa, mutta käyttää kaksi kertaa enemmän pelkästään viinaan ja naisiin. Salakapakoissa virtaa kylpyammegini; ilotaloissa tarjoavat polkkatukkatytöt pikantteja palvelujaan; peliluolissa vaihtaa iso raha omistajaa. Ja kaikki hoidetaan siististi paikallisin voimin, paikallisen poliisin suojelevien siipien huomassa.
Dashiell Hammet 1928: 34-vuotias entinen Pinkertonin yksityisetsivä, elättää itsensä kirjoittamalla kovaksikeitettyjä salapoliisijuttuja. Pituus 188 cm, paino alle 60 kiloa. Juo liikaa, polttaa liikaa, häviää rahansa uhkapelissä. Pitää naapurissa asuvasta vaaleasta silkkisukkatytöstä.
Sitten kaupungin ja Hammettin ”rauha” järkkyvät. Kun muutaman seurapiirirouvan alaikäiset pojat on yllätetty Molly-leidin ”huvittelutalosta”, pormestari – kukas muu – painostetaan perustamaan reformi-komitea kaupungin puhdistamiseksi. Ja kun komitean palkkaama tutkija, Hammettin ystävä, löydetään eräänä aamuna kujilta pää baseballmailalla tohjoksi hakattuna, ryhtyy Dash jatkamaan tämän työtä.
Matkassa on monta mutkaa, ja ennen kuin palapelin kaikki osaset ovat loksahtaneet paikoilleen on ruumiskasa kasvanut melkoiseksi. Ja osien muodostama kuva on yllätys Hammettillekin. Paljastuneen pahuuden rinnalla näyttävät kaupungin normaalikonnat miltei pyhäkoulupojilta.
”Nimeni on Hammet” on vahvan realistinen, kova ja todelta maistuva dekkari. Hammett on todellinen henkilö, entinen etsivä, josta tuli kovaksikeitetyn kirjallisuuden klassikko. Hammettin sivuilla elää kieltolain aikainen suurkaupunki paheineen, sellaisena kuin se oli. Ei ihme, että Gores sai kirjastaan arvostetun Edgar-palkinnon, eikä ihme, että kirjan pohjalta tehdään elokuva, ohjaajana ”Kummisedän” luoja Francis Ford Coppola.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

jännitysromaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

275

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä