Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Sylvian kosijat

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Elizabeth Gaskell (1810-1865) on sadan vuoden ajan säilyttänyt asemansa yhtenä varhaisen Viktorian kauden merkittävimmistä naiskirjailijoista. Brontë-sisarusten ja George Eliotin rinnalla. Hänen teostensa romanttinen värikkyys, huumori ja naisellinen myötätunto köyhiä ja vähäosaisia kohtaan ovat jatkuvasti hankkineet niille runsaasti lukijoita. Niinpä hänen viimeinen laaja romaaninsa, vuonna 1863 ilmestynyt ”Sylvia’s Lovers”, on liitetty myös suomalaiseen Maailman suurromaanien sarjaan.
Monisärmäinen, draamallisesti jännittävä kertomus on sijoitettu koillis-englantilaiseen kalastajakaupunkiin, jonka hiljaiseen elämään Napoleonin sotien aikakausi ulottaa kohtalokkaat vaikutuksensa. Siihen aikaan saattoivat Englannissakin sotaväen värväysjoukot hyökätä pahaa aavistamattomien kalastajien kimppuun ja laahata nuoria miehiä vuosikausiksi kruunun palvelukseen. Teoksessa Sylvian rakastettu, nuori valaanpyytäjä Charley Kinraid, siepataan laivastoon, ja hänen kilpakosijansa, kveekari ja kauppamies Philip Hepburn antaa tytön vanhempineen olla siinä uskossa että Charley on hukkunut. Onneton Sylvia, jonka isä värvärimellakoihin osallistujana hirtetään, taipuu kauppiaan puolisoksi, ja petos paljastuu vasta silloin, kun Kinraid sodan vielä kestäessä käväisee rakastettuaan tapaamassa. Aviopuolisoiden välit rikkoutuvat, ja katumuksen vallassa lähtee Philip kotoaan, hänkin laivaston palvelukseen. Sodan melskeessä kilpakosijat uudelleen kohtaavat toisensa, ja silloin heidän välinsä lopullisesti selvitetään.
Kolmen päähenkilön kohtalot on romaanissa asetettu historiallisesti kiinnostavalle näyttämölle, ja lujan ja puhtaan Sylvian rinnalla jää varsinkin nuoren kveekarin Philipin ongelmallinen hahmo lukijan mieleen.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Tapahtuma-aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Tekstinäyte

Englannin koillisrannikolla on kaupunki, nimeltä Monkshaven, jossa nykyään asuu noin viisitoistatuhatta ihmistä. Viime vuosisadan lopulla siellä asui tuskin puoltakaan tästä määrästä, ja niihin aikoihin sattuivat ne tapahtumat, joista seuraavilla sivuilla kerrotaan.
Monkshavenin nimi ei suinkaan ollut tuntematon Englannin historiassa, ja kaupungissa kerrottiin perimätietona, että valtaistuinta vailla oleva kuningatar kerran oli noussut siellä maihin. Siihen aikaan oli kaupungin takana olevilla kukkuloilla ollut lujasti varustettu linna; samassa paikassa oli nyt hylätty maatalo.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

487

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä