Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kellyn kopla

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kellyn koplan johtaja Ned Kelly oli historiallinen henkilö, 1800-luvun loppupuolella elänyt lainsuojaton rikollinen, hevosvaras, pankinryöstäjä ja murhamies, joka päätyi 25-vuotiaana hirteen Melbournessa. Mutta hänen tarinansa jäi eloon; hänestä tuli sankari, Australian Robin Hood, kansallisen sisun ja vähäväkisten kapinan symboli. Kellyn tarinan ovat kertoneet jo monet kirjailijat ennen Careyta ja se on myös elokuvattu useampaan kertaan, mm. Tony Richardsonin ohjaamana 1970, pääosassa Mick Jagger.

Careyn kirjassa Kelly kirjoittaa elämänvaiheistaan vastasyntyneelle tyttärelleen. Hän kertoo millaista oli elää köyhän irlantilaisen siirtolaisen poikana, joka joutui liian varhain kantamaan vastuun leskiäidistä ja pienistä sisaruksista. Hän kertoo vuosista legendaarisen puskarosvon Harry Powerin oppipoikana sekä irlantilaisuuden perinnöstä ja kohtalosta, johon se hänet tuomitsi. Ääni, jolla Kelly tarinansa kertoo, ei ehkä ole sivistynyt, kieliopissa ja välimerkeissä voi olla puutteita, mutta runollisuutta ja voimaa siitä ei puutu.

Kellystä puhuttaessa useimmat australialaiset näkevät silmissään miehen, jolla on päässään omatekoinen, kömpelö teräskypärä suojaamassa poliisien luodeilta. Mutta, kuten Carey sanoo, ”hän käytti sitä kypärää vain vapautensa viimeisenä päivänä, ja sitä hetkeä edelsi kokonainen elämä”. Nyt Kelly on saanut tilaisuuden kertoa koko elämänsä tarinan.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Me tultiin Beveridgen poliisiasemalle likomärkinä ja löyhkättiin varmaan köyhyydelle meitä ympäröi väkevä lemu kuin uitettuja koiria eikä meitä siitä tai jostain muusta syystä päästetty ylikonstaapelin huoneeseen.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Alanimeke

tosi tarina

Ilmestymisaika

Sivumäärä

473

Kieli

Kääntäjä