Aamiainen Tiffanylla

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Novellikokoelma Aamiainen Tiffanylla kuuluu Truman Capoten 50-luvun tuotantoon, jolloin hän aikaisempien teostensa nojalla jo oli saavuttanut vakiintuneen aseman Yhdysvaltain kärkikirjailijain joukossa. Laaja niminovelli Aamiainen Tiffanylla on Capotea kaikkein taitavimmillaan. Sen päähenkilönä on omaperäinen, villisti viehättävä tyttö Holly Golightly, jolla on kirjava tukka ja suuri naurava suu. Hänen seurapiirinään on joukko miehiä, joihin hän suhtautuu täydellisen viattomuuden amoraalisuudella. Hollylla on vaarallinen tuttavuus, Sing-Singissä istuva rikollinen, jota hän käy tapaamassa ja jonka kanssa hän viattomasti vaihtaa sääraportteja – itse asiassa ne ovat rikollisliigan viestejä. Muun muassa tällä tavoin hän ansaitsee elantonsa.
Tarina kerrotaan nuoren toistaiseksi pöytälaatikkoon kirjoittavan kirjailijan suulla, joka asuu samassa talossa kuin Holly ja kiinnostuu tytöstä. Hän ei kuitenkaan kykene saamaan selville mistä Holly on tullut ja mitä tämä tavoittelee – tyttö elää matkalaukkuelämää, ei ole kiinnostunut rakkaudesta, eikä tulevaisuudestaan edes sen vertaa, että suostuisi houkuttelevaan filmitarjoukseen. Hän välittää vain kissastaan ja käy joskus Tiffanylla katselemassa jalokiviä – se rauhoittaa ja tekee mielelle hyvää. Lopulta Hollyn välittämien viestien ansiosta vaarat alkavat uhata hänen elämäänsä. Hän lähtee lentokoneella kauas pois – kukaan ei tiedä minne, ja jää vain elämään romanttisena hahmona ihmisten mielessä.
Näytteenä Capoten mestaruudesta novellin alalla kirja sisältää lisäksi kolme lyhyttä kertomusta. Kukkien talo on saavuttanut menestystä myös musikaalina. Sen keskushenkilönä on ilotyttö ja taustana eksoottinen latinalainen Amerikka. Timanttikitara kertoo syrjäisestä siirtomaavankilasta ja kahden vangin kipeästä, kohtalokkaaksi käyneestä keskinäisestä suhteesta. Kolmas novelli, kuuluisa Joulumuisto kertoo hellyttävällä tavalla pikkupojan ja omalaatuisen vanhuksen ystävyydestä.
(lieveteksti)

Kirjallisuudenlaji

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

174

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä