Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Watt

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Tämä varhainen Samuel Beckettin romaani kertoo irlantilaisen palvelijan ja hänen isäntänsä groteskin ja epätodennäköisen tarinan. Sen kieli on radikaalin kaunista, sen proosa julman älykästä. Wattin upeasti toteutetun mustan komedian ydin lepää siinä voimakkaassa ja pelottavassa visiossa, joka teki Beckettistä yhden 1900-luvun vaikutusvaltaisimmista kirjailijoista.
Kirja kertoo miehestä nimeltä Watt. Juoni on varsin yksinkertainen: Watt matkustaa raitiovaunulla sekä junalla arvoituksellisen herra Knottin talolle, jossa hän palvelee aikansa. Tietyn ajan kuluttua, kun seuraava palvelija saapuu, Watt lähtee herra Knottin talosta, kävelee asemalle ja ostaa lipun pääteasemalle. Tämän kaiken meille kertoo Sam, joka on kuullut kertomansa Wattilta itseltään paikassa, jossa he kumpikin asuvat ja joka lähinnä muistuttaa valtaisaa mielisairaalaa.
Romaanissa ei ulkoisesti siis tapahdu paljon; se kuvaakin varsinaisesti Wattin pään sisäisiä ajatuksia ja mietteitä. Beckett jatkaa näin Joycen tapaan modernistisen kirjallisuuden perinnettä, jossa keskeinen ongelma on kuilu ihmisen tajunnan ja todellisuuden välillä. Watt on tyylivirityksiltään monipuolisuuden ihme; se on sydäntä raastavan traaginen, siinä on posketonta komiikkaa ja railakasta herjaa. Lisäksi se on filosofinen teksti, jonka analyysin kohteena on itse kieli.
(Basam Books)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

254

Kustantaja

Kääntäjä

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

326

Kustantaja

Kääntäjä