Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tänään ja huomenna

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Helen Hartigiusta ympäröi varmuus, joka on huolettoman elämän luonnollinen seuraus. Hän ei näyttänyt tietävän mitään yksinäisyydestä ja surusta, näytti olevan niin läpäisemättömästi verhoutunut oman onnensa usvaan ja siksi tiedottoman julma, että tuli levottomana kysyneeksi, mitä suuri vastoinkäyminen tekisi hänestä. Nämä ajatukset risteilivät hänen miehensä Rolfin mielessä, kun hänen elämäänsä oli tullut Siv. Nuori, punatukkainen, kova ja avuton Siv.
Märtha Burénin romaanin tutkimuskohteena on elämässä ja kirjallisuudessa usein esiintyvä, aina yhtä mielenkiintoinen kolmio: mies ja kaksi naista. Se valaisee pulmia avioliitossa, jossa totuttu onnellinen yhteiselämä alkaa rakoilla puolisoiden lähestyessä keski-ikää, mutta yhtä hyvin myös vaikeuksia, joita suhde erilaiselta kokemuspohjalta lähtevien, eri sukupolviin kuuluvien ihmisten välillä aiheuttaa. Märtha Burén käsittelee aihetta rohkeasti ja vakuuttavan todentuntuisesti. Varakas tukholmalainen lääkäriperhe ja harhaluulottomuudestaan sokaisevan uskonkappaleen kehittänyt Siv, eloisa kaupunkimiljöö ja idyllinen herraskartanotunnelma, rakkaus- ja ystävyyssuhteiden eri vaiheet – kaikki kuvataan mukaansatempaavan aidosti ja vauhdikkaasti. Märtha Burén puhuu nykyaikaisena naisena nykyajan ihmisille.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Hänen avatessaan eteisen oven soi puhelin. Jasperin käpälät kopisivat liukasta parkettilattiaa vasten sen juostessa olohuoneeseen, kun hän meni vastaamaan puhelimeen, joka oli hallin pöydällä.
Langan toisessa päässä kuului Rolfin ääni, syvä ja luottamusta herättävä lääkärinääni.
- Olen myöhässä, Helen. Odotushuone on täynnä väkeä.
Hämärässä hän näki oman kuvansa. Se heijastui utuisena ja pehmeänä vanhasta peilistä läheltä maljakkoa, josta kohosivat korkeat, keltaisesta tummaan violettiin vaihtelevat gladiolukset.
- Ei se tee mitään, rakkaani, hän sanoi. – Syömme, kun sinä tulet.
- En tiedä, milloin selviän. Emmekö voisi syödä ulkona? Tulen hakemaan sinut autolla, kun pääset täältä.
Laskettuaan kuulotorven paikoilleen Helen meni hitaasti olohuonetta kohti, väänsi sähkönappulaa ja jäi seisomaan oviaukkoon.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

284

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli