Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Suistomaan pakolainen

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Ranskan akatemian palkitseman kirjailijan tapahtumarikas romaani indokiinalaisesta kylästä Ranskan ja Vietnamin sodan päiviltä. (WSOY)

- - -

Nuori ranskalainen, Paul Horcier, on saanut paikan indokiinalaisessa liikkeessä Saigonissa. Sisarensa rukousten hellyttämänä hän suostuu salakuljettamaan dollareita Indokiinaan. Mutta matkalla dollarit varastetaan. Kun hän Saigonissa kertoo asianlaidan dollareiden noutajalle, hän joutuu vaaralliseen tilanteeseen. Häntä ryhdytään vainoamaan ja hädin tuskin hänen onnistuu paeta. Muuan euraasialainen nainen lupautuu viemään hänet ranskalaisten ja Vietminhin joukkojen välissä olevaan kotikyläänsä piilottaakseen hänet sinne.
Näin alkavat romaanin jännittävät tapahtumat, jotka tempaavat lukijan mukaansa ensimmäisiltä sivuilta alkaen. Keskeisen osan muodostaa kuitenkin järkyttävä kuvaus pienestä kylästä, joka on alistunut elää kituuttamaan nälässä ja kurjuudessa, kuumeessa ja alituisessa kuolemanuhassa. Vietminhin sotilaat käyvät tämän tästä kylässä ja vievät viimeisetkin asekuntoiset miehet sekä kaiken riisin. Horcier ei voi rauhallisensa katsella kylän asukkaiden kärsimyksiä. Hän yrittää auttaa heitä, mutta he ovat siinä määrin vajonneet tylsistyneeseen toivottomuuteen, etteivät enää välitä mistään. Lopulta hän uskaltautuu piilopaikastaan ja lähtee etsimään apua.
Jean Hougron kertoo miellyttävällä, vähäeleisellä tyylillä, joka on paljon sanovaa ja luo tiheän tunnelman. Hänen kuvauksessaan indokiinalaisesta kylästä on vaikuttavaa suuruutta. Tämä etevä kertoja, joka on saanut Ranskan akatemian suuren romaanipalkinnon, on kirjoittanut useita romaaneja, joiden tapahtumat sattuvat Indokiinassa. Hänen teoksensa ovat saaneet suuren suosion paitsi Ranskassa myös Englannissa ja Saksassa.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Alanimeke

romaanit

Ilmestymisaika

Sivumäärä

287

Kustantaja