Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Kalevipoeg

Tyyppi
kansanrunokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Kalevipoeg, Viron kansalliseepos ilmestyi kansanpainoksena 1862. Tämä virolaisen kirjailijan ja lääkärin Friedrich Reinhold Kreutzwaldin (1803–1882) päätyö painettiin ”Kuopio linnas, Soome maal”. Kalevala oli osaltaan innostamassa Kreutzwaldia hänen kootessaan eepokseksi kansantarinoita ja -runoja väkivahvasta Kalevipoegista, traagisesta sankarihahmosta.

Kalevipoegilla oli suuri merkitys Viron nuoren kirjakielen rikastuttajana ja kansallisen itsetunnon herättäjänä. Se on jatkuvasti antanut aiheita lukuisille eri alojen taiteilijoille.

Katkelmia Kalevipoegista julkaistiin suomeksi jo varhain, mutta teoksen yhtenäinen suomennos ilmestyi vasta 1957. Nyt muuttamattomana uusintapainoksena julkaistavan Helmer Winterin suomennoksen pohjana on eepoksen olennaiset osat sisältävä M. Nurmikin lyhennelmä.

Sekä Virossa että Suomessa Winterin työ sai hyvän vastaanoton: onnistunut arkaaisen sanonnan ja nykykielen yhdistäminen ja kansanomaisen runomitan tuore käyttö ovat keränneet kiitoksia. Teoksen loppuun laaditut selitykset ja juoniseloste helpottavat eepokseen tutustumista.

(SKS 2006)
Aiheet ja teemat
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
258
Kieli
Ensimmäinen julkaisu
Ilmestymisaika
Sivumäärä
338
Kustantaja
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
325
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
119
Ilmestymisaika
Sivumäärä
332
Kustantaja
Kääntäjä