Kalevipoeg

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

kansanrunokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kalevipoeg, Viron kansalliseepos ilmestyi kansanpainoksena 1862. Tämä virolaisen kirjailijan ja lääkärin Friedrich Reinhold Kreutzwaldin (1803–1882) päätyö painettiin ”Kuopio linnas, Soome maal”. Kalevala oli osaltaan innostamassa Kreutzwaldia hänen kootessaan eepokseksi kansantarinoita ja -runoja väkivahvasta Kalevipoegista, traagisesta sankarihahmosta.

Kalevipoegilla oli suuri merkitys Viron nuoren kirjakielen rikastuttajana ja kansallisen itsetunnon herättäjänä. Se on jatkuvasti antanut aiheita lukuisille eri alojen taiteilijoille.

Katkelmia Kalevipoegista julkaistiin suomeksi jo varhain, mutta teoksen yhtenäinen suomennos ilmestyi vasta 1957. Nyt muuttamattomana uusintapainoksena julkaistavan Helmer Winterin suomennoksen pohjana on eepoksen olennaiset osat sisältävä M. Nurmikin lyhennelmä.

Sekä Virossa että Suomessa Winterin työ sai hyvän vastaanoton: onnistunut arkaaisen sanonnan ja nykykielen yhdistäminen ja kansanomaisen runomitan tuore käyttö ovat keränneet kiitoksia. Teoksen loppuun laaditut selitykset ja juoniseloste helpottavat eepokseen tutustumista.

(SKS 2006)

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

258

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

Ilmestymisaika

Sivumäärä

338

Kustantaja

Kääntäjä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

325

Kääntäjä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

119

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

332

Kustantaja

Kääntäjä

Kieli