Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Saari taivaalla

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

’Corsair’ on armeijan ilmakuljetustehtäviin vuokrattu liikennekone, joka on paluumatkalla Islannista Maineen. Lennon aikana kone joutuu pahaan matalan reuna-alueeseen, ja koska sen laitteet eivät ole tarkoituksenmukaiset, on onnettomuus uhkaamassa. Kapteeni Dooley tekee parhaansa välttääkseen vaaran, mutta lopulta on edessä pakkolasku syvässä vuorilaaksossa olevan järven jäälle, joka kuin ihmeen kautta sukeltaa esiin usvasta.
Viiltävässä pakkasessa, arktisen pimeyden ahdistaessa ja radion vain vaivoin ylläpitäessä yhteyttä tukikohtaan joutuvat niin pakkolaskun tehneiden miesten hermot kuin heidän pelastajainsa mahdollisuudet äärimmäiselle koetukselle. Seutu on tuntematonta eikä kompassista ole apua. Ruokavarat loppuvat; nuori lentoperämies Frank kohtaa kuolemansa yrittäessään helpottaa toveriensa tuskia. Lopulta lähellä inhimillisen kestokyvyn äärirajaa saadaan varmuus, että apu on tulossa.
Kertomus ’Corsairista’ ja sen miehistöstä perustuu tositapaukseen – erääseen monista yhtä sankarillisista. Kirjan miestenvastineet ovat löydettävissä lentokoneiden ohjaamoista kaikkialla maailmassa. Lentäjien maailman on kuin noiduttu saari, jossa on syvempää rauhaa ja ajatuksen selkeyttä kuin muualla, ja missä elämä ja kuolema kasvotuksin osoittavat todellisen arvonsa. Tämä on miesten tarina, lyhyt, asiallinen ja vähäeleinen. Gannin tiivistetty jännittävä kerronta avaa ovet lentäjien koruttomaan, vastuuta ja vaaraa täynnä olevaan maailmaan – heidän saarensa taivaalla.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Tarkka aika

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Tekstinäyte

Dooley hieroi harmaasänkistä leukaansa ja tuijotti ulos. Hänen teräväpiirteiset kasvonsa hehkuivat punaisina pilvien takaa näkyvän rusotuksen valossa eivätkä ne pyrkineet salaamaan hänen tuntemaansa vastenmielisyyttä.
- En pidä tuosta, hän mutisi kuivan narisevalla äänellään. – En pidä tuon pilvimuurin ulkonäöstä. Dooley puhui aina asioista ’tuona’ – se näytti miellyttävän häntä suunnattomasti. Se oli hyvin täsmällinen ilmaisu, jotakin mistä saattoi pitää kiinni, ja sellainen että kaikki Dooleyn laajan lentokokemuksensa aikana tapaamat henkilöt pystyivät sen ymmärtämään. Hän katsoi 10 000 jalkaa alapuolellaan leviävää Davisin salmen tyyntä pintaa. Hetkeksi hänen suutaan ympäröivät syvät juonteet laukesivat sen verran, että ne muistuttivat puolia vaununpyörän navan ympärillä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

214

Kieli

Kääntäjä