Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Peurankuu

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kirjan päähenkilö, nuori tyttö Janan, elää kahdenkymmenen tuhannen vuoden takaista aikaa metsästäjä-keräilijäyhteisössä Vaimojärven lähellä Keski-Siperiassa. Hän lähtee perheensä mukana pitkälle vaellukselle etsimään parempia ruokamaita ja saa pikkusiskonsa Merin kanssa kokea ihmisen avuttomuuden ja turvattomuuden keskellä erämaata, mutta myös läheisen yhteyden luontoon, toveruuden ja lämmön jonka eläinkin voi tarjota.

Janania ympäröi pohjoisen ankara luonto, alituinen kylmä ja nälkä, väkivaltaisen kuoleman uhka ja toisaalta sukuyhteisön moninaiset säännöt ja perinteet joihin hänen on vaikea sopeutua. Hänet vihkitään rituaalimenoin naiseksi ja kihlataan komealle Timulle, joka perehdyttää hänet avioelämän riemuihin.

Mutta Jananin kuuma veri saa hänet pettämään miestään ja rikkomaan pyhiä sukulaisuustabuja vastaan. Rangaistuksen, henkien koston pelko on kiduttava ja piinaava.

Vielä kuoltuaankin Janan seuraa kotimajansa elämää – milloin henkenä, milloin suden, leijonan tai mammutin hahmossa. Hänen kauniissa, alkukantaisen julmassa ja kiehtovan runollisessa tarinassaan luonto on aina lähellä ihmistä, tuonpuoleinen erottamattomasti tämänpuoleisen rinnalla.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

435

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

392

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä