Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mylly joen rannalla

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

George Eliotia pidetään Englannin suurimpana naiskirjailijana. Häneltä nyt suomennettu teos on omaelämäkerrallinen romaani, päähenkilönä tekijän 'oma kuvaä, intohimoisen tunteellinen, teeskentelemätön, älykäs ja urhea nuori Maggie, jonka monivivahteinen luonne on kuvattu suuren kertojan taidolla. Maggien kohtaloon vaikuttavat kuohuvat ristiriidat huipentuvat taisteluksi intohimoisen rakkauden ja velvollisuuden välillä. Sellaista suuren rakkauden kuvausta kuin tässä romaanissa saa nykyaikaisista romaaneista turhaan hakea.

Mylly joen rannalla on kuolematon mestariteos, niitä harvinaisia kertomataiteen tuotteita, joiden ääressä lukija kokee todellisen sisäisen tyydytyksen.

(WSOY)

- - -

"Mylly joen rannalla" on osittain omaelämäkerrallinen romaani kehyksinään kirjailijattaren lapsuuden maisema Floss-joen varrella. George Eliotin hämmästyttävän nykyaikainen psykologinen huomioimiskyky, selkeä todellisuudentaju, eloisa huumori ja tunteen vilpittömyys ovat tässä teoksessa parhaimmillaan.
Kuvatessaan romaaninsa sisarusparia ja koko sen laajaa ihmisgalleriaa kirjailijatar on osoittanut harvinaista eläytymyskykyä. Varsinkin tekijän "oma kuva", intohimoisen tunteellinen, teeskentelemätön ja sisäiseen totuuteen urheasti pyrkivä nuori Maggie, joka veljensä silmissä saattaa joskus olla kuin säännötön arvoitus, on valioluokan ihmiskuvaajan saavutus. Maggien taistelu intohimoisen rakkautensa ja velvollisuutensa välillä luo tuohon nuoren tytön kuvaan suuruutta ja ylevyyttä, mikä kauniisti sinetöityy hänen lopullisessa kohtalossaan.

(takasivunteksti)

Kirjallisuudenlaji

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Tekstinäyte

Avaralla tasangolla kiirehtää Flossjoki mereen leviten laajaksi vihreitten äyräittensä välissä, ja vuoksi syöksyy sitä vastaan sulkien sen uoman rajuun syleilyynsä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Ilmestymisaika

Sivumäärä

535

Kustantaja

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

683

Kustantaja

Kieli