Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Järki ja tunteet

Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Jane Austen (1775-1817) on varakkaan englantilaisen keskiluokan kuvaaja. Säätytietoista ja tärkeilevää ympäristöään hän tarkkailee romaaneissaan satiirikon silmin huvittuneesti hymyillen.
Järki ja tunteet on kahden sisaruksen, järkevän Elinorin ja tunteellisen Mariannen, toisiinsa kietoutuneiden rakkaustarinoiden kuvaus. Taustana on vanhan hyvän ajan pikkuporvarillinen seurapiiri. Jane Austenin kerronnan huumori on tehnyt hänestä ”Englannin hilpeimmän klassikon”, jonka viisaat ja sydämelliset romaanit ovat mestaruudessaan ajattomia.
(takakansiteksti WSOY 1996)
Aiheet ja teemat
Päähenkilöt
Tapahtumapaikat
Tarkka aika
Asiasanayhdistelmät
Asiasana tai oma avainsana
Tekstinäyte
Dashwoodien suku oli asunut Sussexissa kauan. Sen tilukset olivat laajat ja asuntona oli tilusten keskellä sijaitseva Norland Park. Siellä olivat Dashwoodit viettäneet monen sukupolven ajan niin nuhteetonta elämää, että he nauttivat seudulla yleistä arvonantoa. Viimeksi tämän tilan omisti vanhapoika, joka eli sangen iäkkääksi ja jolla monen vuoden ajan oli sisarensa pysyvänä seurana ja taloudenhoitajana. Mutta sisaren kuolema, joka sattui kymmenen vuotta ennen veljen kuolemaa, aiheutti suuren muutoksen tilanomistajan elämässä. Korvatakseen menetyksen hän kutsui luokseen asumaan veljenpoikansa Henry Dashwoodin ja tämän perheen; heille, laillisille perillisilleen, hän aikoi testamentata Norlandin tilan. Veljenpojan, tämän vaimon ja lasten seurassa vanhan herran päivät kuluivat miellyttävästi. Hän kiintyi heihin yhä enemmän. Alttius, jota herra ja rouva Dashwood osoittivat noudattaessaan hänen toivomuksiaan, ei ollut yksinomaan etujen sanelemaa, vaan johtui myös sydämen hyvyydestä, ja se oli omiaan tekemään sedän elämän niin turvalliseksi ja mukavaksi kuin se vanhuudenpäivinä suinkin oli mahdollista. Lasten hilpeys lisäsi vielä hänen elämänsä viehätystä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
490
Kustantaja
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
339
Kustantaja
Kääntäjä
Lisätietoja
Ilmestynyt myös yhteispainoksena teoksen Ylpeys & ennakkoluulo kanssa.
Ilmestymisaika
Sivumäärä
377
Kustantaja
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
325
Kustantaja
Sarjamerkintä