Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Vihreät vuodet

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kirjan päähenkilöön Robert Shannoniin Cronin on liittänyt piirteitä omasta itsestään, ja siksi tämä minä-muotoon kirjoitettu romaani on saanut erittäin lämpimän henkilökohtaisen sävyn. Robert on romaanin alkaessa kahdeksanvuotias ja on juuri menettänyt isänsä ja äitinsä. Äiti, skotlantilaiset pikkuvirkamiehen tytär, oli isänsä kauhuksi lähtenyt irlantilaisen "seikkailijan" matkaan uhmaten täten kaikkia perheensä sovinnaisuusvaatimuksia. Isä on rikkonut välinsä tyttäreen, mutta tyttären kuoltua hän katsoo velvollisuudekseen huolehtia pienestä tyttärenpojastaan. Robert tuodaan ahtaaseen, ankaraan skotlantilaiseen pikkukaupunkiympäristöön, ja hänen elämänsä alkaa käydä perin vaikeaksi. Vähitellen hän kuitenkin pääsee eteenpäin, hän on sitkeä ja lahjakas, hän saa hyviä ystäviä, ja vaikka olosuhteet ovat kerta toisensa jälkeen hänet nujertaa, väistyvät vaikeudet lopulta, ja kirjan päättyessä lukija jättää 17-vuotiaan Robertin valoisan tulevaisuuden kynnykselle.
Robertin rinnalla saamme seurata hänen lähiympäristönsä vaiheita; nuorten ja vanhojen elämänkohtaloita, ja niiden joukosta kohoaa mainioimpana esiin Robertin isoäidinisän muhkea hahmo, elämässä epäonnistunut, mutta lannistumaton ikuinen veijari. Ja kun kirjan tekijä on Cronin, tiedämme sanomattakin, että juoni on niin vilkas ja vaihteleva ja kerronta niin mukaansatempaavaa, että kirjaa on vaikea laskea kädestään, ennenkuin sen on loppuun päässyt.

(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Asiasana tai oma avainsana

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Tekstinäyte

Pitäen tiukasti kiinni mummin kädestä tulin ulos rautatieaseman pimeistä holveista vieraan kaupungin kirkkaille kaduille. Olin taipuvainen luottamaan mummiin, jota en ollut koskaan aikaisemmin nähnyt ja jonka kuihtuneet, huolestuneet kasvot eivät millään tavoin muistuttaneet äitini kasvoja. Mutta huolimatta kermasuklaalevystä, jonka hän oli ottanut minulle automaatista, hänen ei ollut toistaiseksi onnistunut herättää minussa kiintymystä. Wintonista tekemämme hitaan matkan ajan hän oli istunut minua vastapäätä kolmannen luokan osastossa yllään nukkavieru, harmaa puku, jossa oli suuri savutopaasisolki ja ohut turkiskauluri, päässään toisella korvalla oleva mustasiipinen hattu, ja tuijottanut ulos ikkunasta pää kallellaan ja huulet liikkuen, sillä hän kävi äänetöntä, mutta kiihkeää keskustelua itsekseen ja sipaisi silloin tällöin nenäliinalla silmänurkkaansa, ikäänkuin olisi ottanut siitä pois kärpäsen.
Mutta nyt olimme jo poissa junasta, ja hän yritti karkoittaa apeutensa; hän hymyili minulle ja puristi kättäni.
"Sinä olet kelpo mies, kun et itke enää. Luuletko jaksavasi kävellä perille? Matka ei ole kovin pitkä."
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

319

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

377

Kustantaja

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

372

Kustantaja

Kääntäjä