Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Hyvä terroristi

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kertomus aatteesta ja uhosta, kiehtovista vallankumoushaaveista ja todellisuudesta. Alice Mellingsin tarina – oliko hän hyvä ihminen vai hyvä terroristi?

”Olipa kerran pieni tyttö, jonka nimi oli Alice. Hänellä oli äiti, jonka nimi oli Dorothy. Eräänä aamuna Alice oli keittiössä ja Dorothy valmisti hänen lempivanukastaan… ja pikku Alice sanoi: - Äiti, olenhan minä kiltti tyttö?”
Kiltistä Alicesta kasvaa kiltti aikuinen, maailmanparantaja. Hän on mukana kommunistisessa ryhmässä, joka nauttii yhteenotoista poliisien ja vallanpitäjien kanssa. Ryhmään kuuluu Alicen lisäksi hänen miesystävänsä Jasper, lesbolaispariskunta Roberta ja Faye sekä muutamia muita innokkaita vallankumouksellisia. He valtaavat purkutalon Lontoon liepeiltä – ja äidillinen Alice pääsee touhuamaan sydämensä kyllyydestä: hän tekee tuosta haisevasta loukosta todellisen kodin.
Liiallinen kodikkuus kuitenkin häiritsee näitä vallankumouksen miehiä ja naisia. He haluavat tositoimiin ja ottavat yhteyttä IRA:han, jossa kuitenkin lähinnä hymähdetään näille amatööreille – eikä KGB ole sen suopeampi. Tästä nolosta tilanteesta voi päästä vain antamalla todellisen näytön. Näin tapahtuu – eikä mikään jää entiselleen.

Minne katosi kiltin Alicen omatunto? Miten kotileikki vallankumoushaaveineen muuttui todelliseksi terrorismiksi? Vai muuttuiko sittenkään?
Doris Lessing tutkailee jälleen terävästi ihmissuhteiden verkostoa, yksilön edellytyksiä toimia joukossa rehellisesti, itseään kuunnellen.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

398

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

451

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä