Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kaunis Malan

Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Pohjoisen Atlantin karut saaret ovat tuoneet eurooppalaiseen kirjallisuuteen monta maineikasta nimeä. Sieltä on tulossa myös Eilif Mortansson, färsaarelainen, tuomisenaan värikäs rakkaustarina ”Kaunis Malan”.
Eilif Mortanssonin dramaattisen romaanin keskuksena on seitsemäntoistavuotias, kaunis ja elämäniloinen Malan-neito. Tahtomattaan kaunis Malan joutuu kyläyhteisönsä kauan jatkuneiden sosiaalisten ja uskonnollisten ristiriitojen rajantekijäksi, hänen neidonviehkeytensä sytyttää tavallista herkemmin sekä rakkautta että kateellista vihaa hänen ympäristönsä miehissä ja naisissa. Itse hän, kirkas luonnonlapsi, kulkee tiensä sameiden juonittelujen ja parjauksen saavuttamattomissa säilyttäen vaistonvaraisen yhteyden elämän ja rakastamisen syviin, väkeviin voimiin. Nuori färsaarelainen kirjailija osoittaa harvinaista runollista voimaa kuvatessaan, kuinka monen kihlaama Malan kehittyy verevästi ja lämpimästi rakastavaksi naiseksi ja äidiksi.

Eilif Mortanssonin ihmiskuvaus on kauttaaltaan luotettavaa ja selkeää, usein raisun huumorin ryydittämää. Monet Itäkylän ihmisistä piirtyvät unohtumattomasti lukijan mieleen: seudun nuori tanskalainen lääkäri, jonka kanssa Malan avioituu, viekas ja häikäilemätön kauppamies Strandien, vanha juoppo kerjäläinen Lörrpö-Simon, lukkari Absalom, huonomaineinen Magdalena, Malanin äiti ja kaksi sisarta sekä sokeaksi tuleva isä, pastori Sand ja hänen Tanskaan ”pakeneva” vaimonsa, Jacob Nero, railakas runoilija Jens Jyllantilainen…
”Kauniin Malanin” taustana on Färsaarilla vuosina 1910-1925 tapahtunut yhteiskunnallinen murros. Karun saaren atlanttinen ilmasto, maisemat ja jokapäiväinen elämänmeno – meri, tunturit ja valaat – liittyvät romaanin ihmiskohtaloihin. ”Kaunis Malan” tuo raikkaan tuulahduksen suomalaiselle lukijakunnalle tähän asti jokseenkin tuntemattomasta maailmasta.
(takakansiteksti)
Aiheet ja teemat
Henkilöt, toimijat
Päähenkilöt
Tapahtumapaikat
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Nimi
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
244
Kustantaja
Kieli
Ilmestymisaika
Sivumäärä
394
Kustantaja
Kääntäjä