Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Orjatyttö

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Nobel-kirjailija Pearl S. Buck eli lapsuutensa lähetyssaarnaajan tyttärenä Kiinassa ja kertoo romaanissaan pienen kiinattaren elämästä vuosisatamme alkupuolella. Leinikki on jo lapsena myyty orjaksi rikkaan kauppiaan Esran taloon. Eurooppalaissyntyinen kauppiasperhe kohtelee pikku palvelijatartaan melkein kuin omaa lastaan ja Leinikki kasvaa suloiseksi ja älykkääksi nuoreksi naiseksi.
Mutta kun hän huomaa rakastavansa lapsuutensa leikkitoveria Davidia, Esran ainoaa poikaa, ovat perinnäiset tavat ja katsomukset vastassa kuin järkkymätön muuri. Leinikki joutuu tuskaiseen ja toivottomaan taisteluun rakastettunsa onnen ja oman tulevaisuutensa puolesta.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Tekstinäyte

Oli kevät Káiföngin kaupungissa, myöhäinen kevät Honanin maakunnassa Pohjois-Kiinassa. Pihoille istutetut persikkapuut kukkivat kaupungin korkean muurin suojassa varhaisemmin kuin laakean tasangon maatiloilla vallihaudan ulkopuolella. Suojaistenkin paikkojen persikankukat olivat pääsiäisen saapuessa silti vasta ruusunpunaisella nupulla.
Esra ben Israelin pihoilta oli persikankukkia leikattu jo useita päiviä aikaisemmin, jotta ne voitaisiin pakottaa kukkimaan juhlaksi. Leinikki, kiinalainen orjatyttö, otti joka kevät työkseen hankkia tällä tavoin ison hallin seinämiä koristavat kukat. Esra, hänen isäntänsä, ja rouva Esra, hänen emäntänsä, panivat joka vuosi merkille, mitä hän oli tehnyt. Tietäen miten kylmä kevät oli tänä vuonna ollut ja miten pitkään pölyiset luoteistuulet olivat puhaltaneet kaupungissa, he olivat kiittäneet häntä aivan erikoisesti astuessaan tänä iltana isoon halliin juhlimaan.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

323

Kääntäjä

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

307

Kieli