Puutarhurin vuosi

Tyyppi

pakinakokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kevään läheisyys villitsee ikään ja sukupuoleen katsomatta kaikki puutarhan omistajat ennen näkemättömään hurmioon. Vaikka lunta olisi maassa metrikaupalla, he jonottavat maanviljelystarvikekauppojen edustalla, tappelevat siemen- ja sipulipusseista, keskustelevat kaiken muun unohtaen eri kasvi- ja kukka laatujen eduista ja varjopuolista ja antavat toisilleen asiantuntevia neuvoja lannoitteista, mullasta ja kastelusta. Tästä ei-puutarhanviljelijöitä suuresti huvittavasta joukosta on Karel Čapek, kuuluisa tšekkiläinen humoristi, kirjoittanut tämän vekkulin kirjan, jossa hän kuvailee näiden ’himopuutarhurien’ hupaisia edesottamuksia vuoden kahtenatoista kuukautena.
(takakansiteksti 1984)
Puutarhurisihminen on syntynyt varmasti jalostuksen eikä luonnollisen kehityksen tuloksena. Jos hän olisi syntynyt luonnostaan, hän olisi toisennäköinen; hänellä olisi kovakuoriaisen jalat, jotta hänen ei tarvitsisi kyykkiä, ja siivet toisaalta koristeeksi, toisaalta siksi, että hän voisi liidellä kukkapenkkiensä yllä.

Puutarhurin vuosi on riemukas klassikko, joka ilahduttaa jokaista joka on joskus työntänyt sormensa kasvimaan multaan. Karel Capek kuvaa pakinoivaan tyyliin puutarhurin vuodenkierron, johon mahtuu kaikenlaista kommellusta ja ilonaihetta; kitkiessä puutuvia raajoja ja vihamielisiä vesiletkuja, mutta myös suloisia ruusuja, ylväitä leijonankitoja ja täyteläisiä krysanteemeja.
(2002)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

159

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

208

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

172

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Kuvittaja