Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Afrikan vihreät kunnaat

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Teoksen taustana on metsästysretki Keniassa, osanottajina Hemingway itse, hänen vaimonsa, mies josta käytetään nimeä Karl, kaksi safarinohjaajaa sekä joukko alkuasukkaita kantajina, oppaina ja palvelijoina. Mukana on kaksi kuorma-autoa, henkilöauto sekä röykkiöittäin tavaraa kuten suureen safariin kuuluu, ja tietysti viskiä, saksalaista olutta ja hyvää kirjallisuutta. Saattaisi luulla, että tästä kehkeytyisi kuivan ylellinen retki, jossa riistaa ajetaan tuoleilla istuvien ampujien eteen – mutta näin ei tapahdu. Hemingway kertoo, miten leiri oli vain yöpymistä varten ja miten päivä kuljettiin maastossa raskailla retkillä, joille Hemingway ei useinkaan voinut ottaa vaimoaan mukaan. Autoilla voitiin aamuin illoin päästä väijymispaikkoihin, jotka kävellen tai ratsain eivät olisi tulleet kysymykseen. Sitä paitsi seurue hajaantui tämän tästä kahteen, jopa kolmeen pienempään ryhmään, jotka automatkan päätyttyä marssivat, marssivat, marssivat.

Hemingway pudottaa lukijan suoraan päätä keskelle toimintaa: lähestyvä kuorma-auto karkottaa antiloopit, joita ollaan väijymässä. Kuorma-autosta ilmaantuu nahkahousuinen itävaltalainen, joka tuntee Hemingwayn ja haluaa keskustella kirjallisuudesta. Tämän alkujakson jälkeen tekijä melkein lukijan huomaamatta palaa ajassa pitkälle taaksepäin. Seurue metsästää sarvikuonoja, puhveleita, joskus leijoniakin. Opas J. P. ja tekijä hämmästelevät toisiaan kaikessa ystävyydessä ja Karl suree katkeroituneena, kun ’hän ei koskaan saa mitään’, ja kuitenkin onni tuo hänelle aina komeimmat eläimet.

Sadekauden lähestyessä seurueella on enää kolme päivää aikaa jatkaa metsästystä, ja Hemingwayllä ei ole ainoatakaan kudua eikä sapeliantilooppia. Jännittävän vaaniskelun jälkeen hän saa ammutuksi yhden antiloopin ja voi kartuttaa kokoelmiaan yli 50 tuuman sarvilla, todellisella harvinaisuudella: mutta tietysti pääleirissä Karl on sillä välin saanut pari tuumaa pitemmät sarvet.
(ote takakansitekstistä)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

245

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä