Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kevätyö

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Modernin norjalaisen kirjallisuuden omaperäisimpiä ja lahjakkaimpia edustajia on Tarjei Vesaas, jonka uusi merkittävä romaani ”Kevätyö” tänä syksynä ilmestyy kaikissa Pohjoismaissa.
Teoksen rakenteelle ja toiminnalle on ominaista kiinteys: tapahtuma-aikana on yksi yö ja –paikkana kylästä syrjässä sijaitseva opettajan pikku talo. Vanhempien ollessa matkalla ovat kotona vain molemmat lapset, 18-vuotias tytär ja 13-vuotias poika. He valmistautuvat viettämään iltaansa omassa vapaudessaan; tyttären nuori ihailija tulee häntä tapaamaan ja poika seuraa sivusta heidän pientä lemmenkiistaansa. Nuorukaisen lähdettyä illan rauhan rikkoo kuitenkin merkillisen seurueen saapuminen taloon. Kertomus jatkuu nyt rytmiltään kiihkeänä: kevätyön epätodellisessa valaistuksessa sisarukset joutuvat seuraamaan symbolisesti merkitsevää kohtalonnäytelmää, johon sisältyvät elämän kaksi perustapahtumaa, lapsen syntyminen ja vanhuksen kuolema.
Kertomuksen vaiheet välitetään lukijalle nuoren, herkän pojan aavistelevan mielikuvituksen värittämänä. Syntymisen ja kuoleman salaperäiset ilmiöt koskettavat häntä samalla kertaa kuin rakkauden ensimmäinen, orastava herääminen. Aikuisten ristiriitainen maailma vetoaa häneen ja hän koettaa ymmärtää ja sovittaa heidän sisäisiä suhteitaan. – Vaikuttavan vastakohdan kiihkeästi toimiville ihmisille muodostaa liikkumaton pohjoinen kevätyö.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtuma-aika

Tekstinäyte

Koko talo tuntui toisenlaiselta, kun isä ja äiti kerrankin olivat matkalla. He olivat lähteneet varhain tänään, ja vieneet oman tärkeytensä mukanaan. He olivat hyvät olemassa, mutta sittenkin: hengitti kevyemmin kun oli yksinään. Neljätoistavuotias Hallstein näin ajatteli mennessään sisälle. Hän nimitti sitä yksin olemiseksi, Sissel siskoa, joka tällä hetkellä istui olohuoneessa, hän ei pitänyt minään painona, päinvastoin.
Ja nyt hän saattoi tehdä mitä halusi.
Tehdäänpä se.
Hän asettui eteiseen huutaakseen ilmoille, niin että vanha keltainen talo ihan tärisi:
Voi mitä kaikkea sitä ei tiedäkään!
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

231

Kustantaja

Kääntäjä

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

202

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä