Kuuntelija

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kauas muumilaaksosta ihmisten kaupunkeihin ja meren saarille vie maailmankuulun kirjailijan ensimmäinen aikuisten novellikokoelma. Tove Jansson katselee elämän koko asteikkoa, näkee iloista ja surullista. Hän kertoo leikkivistä lapsista, taiteilijoista työssään, naisesta jolla oli ystävänä orava ja miehestä joka ei osannut leikkiä. Hän kertoo siitä mitä me koemme nuoruudesta, palvovasta rakkaudesta, vanhenemisesta, kuolemasta. Ja yksinäisyydestä, joka voi olla yhtä alaston kuin ulkomeren luoto.
Useassa kertomuksessa on elegantti vivahde ruotsalaista novelliperinnettä. Mutta Tove Jansson ei olisi oma itsensä ellei hän hiukan leikittelisi lukijan kustannuksella. Yhtäkkiä mikään ei ole miltä näyttää: kaupunki voi joutua lumotuksi ja huikea aavemainen takatalvi ryöpsähtää valloilleen.

(takakansiteksti)

- - -

Novellikokoelma koostuu kahdeksastatoista lyhyestä novellista. Novellit kuvaavat luomista, kuolemaa, rakastamista ja ennen kaikkea yksinäisyyttä, joka voi olla konkreettista eristäytymistä tai kohtaamattomuutta. Henkilögalleriaan kuuluu muun muassa selvännäkijä, joka näkee kuolemia ennalta ja jonka siksi on välteltävä ihmisiä, japanilaistaiteilija, joka haluaa piirtää suomalaisen suden, ihailijakirjeitä suosikkikirjailijalleen kirjoittava nainen, kaksoisolentoaan etsivä mies, saaressa yksin asuva kirjailija, jonka ainut seuralainen on orava ja Lucio, jolla on paljon ystäviä, mutta jota kukaan ei oikeastaan ymmärrä. Sekä tietenkin niminovellin, "Kuuntelija", päähenkilö, Gerda-täti, joka eräänä päivänä väsyy kaikkien uskottuna olemiseen.

Tove Jansson hyödyntää kertomuksissaan koko elämän kirjoa, hän osaa yllättää, liikuttaa ja riemastuttaa - hänen tekstiensä äärellä ei lukija voi välttyä kirkkailta oivaltamisen hetkiltä.

(Silene Lehto - Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

154

Kustantaja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

174

Kustantaja

Ilmestymisaika

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä