Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ihmeiden kaupunki

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kirja jota on ilo lukea – jännittävä ja hilpeä mutta pippurisen kriittinen ja ironinen. Aitoespanjalainen veijariromaani nykyajan tapaan: gangsterin ja suurliikemiehen Onofre Bouvilan elämä värikkäässä ja pahamaineissa Barcelonassa. ”Don Quijote Bert Brechtin näkökulmasta”.
”Ihmeiden kaupunki” on Barcelona, tuo Katalonian maineikas pääkaupunki. Mendoza piirtää siitä yksityiskohtaisen ja rehevän kuvan kahden maailmannäyttelyn väliseltä ajalta, vuosilta 1887-1929, jolloin se kasvoi maalaismaisesta pikkukaupungista nykyaikaiseksi metropoliksi. Kirjailija käyttää postmodernistiseen tapaan hyväksi vuoroin mielikuvitustaan, vuoroin historiallisia dokumentteja, kuten lehtiuutisia ja tilastollisia selvityksiä, ja vie lukijansa slummeihin ja palatseihin, bordelleihin ja vapaamuurarien temppeliin. Romaanissa vilahtelevat sen ajan ”julkkikset”: Venäjän tsaaritar ja Rasputin, Itävallan keisarinna Sissi, Mata Hari, Picasso ja Antonio Gaudí, Barcelonan kuulu arkkitehti.
Rinnan kaupungin kanssa kohoaa vaurauteen ja mahtavuuteen kirjan päähenkilö, köyhä maalaispoika Onofre Bouvila, Hän tulee 13-vuotiaana Barcelonaan; ensimmäinen työ jonka hän onnistuu sieltä saamaan on levittää anarkistisia lentolehtisiä maailmannäyttelyä rakentavien työmiesten keskuuteen. Mutta kekseliäs Onofre käyttää siekailematta jokaisen tilaisuuden hyväkseen; kohta hän on jo kaupittelemassa hiuksia kasvattavaa eliksiiriä samaisille työmiehille. Kaupungin alamaailman kiinnostuu Onofresta, ja hoidettuaan häikäilemättömään tyyliinsä gangsteriliigojen välienselvittelyt hän nousee siellä merkittävään asemaan. Laillisuuden äärirajoilla tasapainotellen ja monasti ne ylittäenkin Onofre kerää omaisuutta milloin asuntokeinottelijana, milloin elokuvatuottajana, ja lopulta hänestä tulee teollisuusmagnaatti ja yksi Esoanjan rikkaimmista miehistä. Kun Barcelonassa päätetään järjestää uusi maailmannäyttely, Bouvila on yksi sen näytteillepanijoista. Mutta kesken avajaisten hän nousee ihmeelliseen ilma-alukseen ja katoaa – jättäen katsojat ja lukijat ihmettelemään, mikä hän oikeastaan oli miehiään.
(takakansi- ja lieveteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

381

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

411

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä