Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Erikin kirja

Tyyppi

romaanit

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Itsenäinen jatko romaaneille Colorado Avenue ja Puodinpitäjän poika

Joulupäivänä 1991 Eversti näkee televisiosta, kuinka Neuvostoliiton lippu lasketaan salosta. Hän ällistyy, kun presidentti Gorbatsov kehottaa häntä suorassa lähetyksessä palaamaan vihdoin Suomeen miltei viidenkymmenen Amerikassa vietetyn vuoden jälkeen.
Eversti on Erik Smeds Pohjanmaalta, kylmän sodan viimeisiä sotureita. Hänen oli pakko lähteä Suomesta, koska hän osallistui operaatio Stella Polarikseen syksyllä 1944. Yhdysvalloissa Erik jatkaa sotilasuraansa ja päätyy myöhemmin CIA:n agentiksi, jolloin hän saa taas tärkeitä salaisia tehtäviä.
Sotavuosista alkaa Erikin, hänen sisarpuolensa Margaretan – Siklaxin bussikuningattaren – ja tämän aviomiehen Charles Holmin tarina. Charles tunnetaan sittemmin yhtenä Suomen merkittävimmistä taidemaalareista ja kirjan kertojan isänä.

Kertoja pitää langat käsissään. Hän on vähintään yhtä omapäinen kuin henkilönsäkin ja asettuu usein tapahtumien keskipisteeseen aivan kuten aikaisemmissakin romaaneissa Colorado Avenue ja Puodinpitäjän poika. Sodan aikana ja sen jälkeen lukija matkaa Kanadan preerialle, Yhdysvaltain armeijan laskuvarjokouluun Fort Benningiin ja 1950-luvun Berliiniin. Vainajat puuttuvat tapahtumien kulkuun kysymyksin ja terävin huomautuksin. Saamme myös tietää mitä tapahtui Dollari-Hannalle, pirtukuningas Otolle, Idalle ja riidanhaluisille Holmin veljeksille.

Mikä on hyvää ja mikä pahaa? Asiat eivät koskaan ole yksiselitteisiä; totuus ja valhe kietoutuvat toisiinsa. Lars Sundin matkassa lukija antautuu tarinan vietäväksi ja nauttii lukuelämyksestä täysin sydämin.

(takakansiteksti)

Finlandia-palkintoehdokas 2003.

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

541

Kustantaja

Ilmestymisaika

Sivumäärä

468

Kustantaja

Kääntäjä