Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Sisäpiha

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Sisäpiha on Mohammed Dibin kuuluisa romaani, Algerian nykyisen kirjallisuuden klassikko ja kansallisen itsetunnon symboli. Vierasmaalaiselle lukijalle se merkitsee jännittävää kirjallista löytöretkeä ja tutustumista uuteen merkittävään kirjailijaan.
Pienessä luoteisalgerialaisessa Tlemcenin kaupungissa eletään maailmanhistorian ratkaisevaa vuotta 1939. Suureen taloyhteisöön, johon romaanin tapahtumat keskittyvät, lähestyvän onnettomuuden enteet heijastuvat epätodellisina ja hämärinä; ihmiset elävät omaa yksilöllistä arkeaan, päähuolena aivan kirjaimellisestikin jokapäiväisen leivän hankkiminen.
Päähenkilö, nuori Omar seuraa kuohuvan talon elämää avoimin silmin ja mielin. Hänen tietoisuutensa herää, hän oppii näkemään elämän todelliset kasvot – eikä hän pidä kaikesta näkemästään. Miksi ihmiset ovat alituisessa puutteessa, miksi he eivät tee mitään, miksi kukaan ei kapinoi?
Dib on realisti ja totuuden etsijä, tarkka havainnoija ja lämmin ihmiskuvaaja. Hänen tekstinsä on kaunista ja kirkkaan täsmällistä. Se nousee vankalta pohjalta, itsekoetusta ympäristöstä, ja näyttää nuoren, herkästi tuntevan tajunnan kautta muutoksen välttämättömyyden.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Jamina antoi hänelle vain tähteitä, mutta ne olivat siistejä; nirsoimmatkaan eivät olisi osanneet niitä moittia. Leski ei kohdellut häntä kuin koiraa, ja siitä Omar piti. Ettei nöyryytetty. Hän ei oikein tiennyt miten olla kun häntä näin hyvin kohdeltiin.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

173

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli