Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Idiootti

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Idiootti on Fjodor Dostojevskin suuria romaaneita. Sen keskushahmona on epilepsiaa sairastava ruhtinas Myshkin, jolle sääli ja myötätunto ihmisiä kohtaan ovat olemassaolon ainoa laki. Avoimen ja pyyteettömän luonteensa ansiosta köyhä ruhtinas otetaan Pietarissa vastaan uteliaan epäluuloisuuden vallassa. Seurapiireissä vähämielisen hyväntahtoisuudelle nauretaan, mutta hänen kauniit ja vilpittömät ajatuksensa herättävät samalla vastentahtoista kunnioitusta.

(WSOY)

- - -

Ihmismielen syvyyksien luotaaja Fjodor Dostojevski (1821–81) kuuluu venäläisen kirjallisuuden suuriin mestareihin, jonka voimakkaan intensiiviset, moniäänisiksi kuvatut romaanit ovat vahvasti vaikuttaneet romaanitaiteen kehitykseen. Dostojevski kirjoitti Idiootin (1868) nelivuotisen ulkomaanmatkan aikana Genevessä ja Firenzessä.

Idiootti, yksi Fedor Dosotjevskin suurista romaaneista ja niistä runollisin, ilmestyi vuonna 1868. Se on väkevä kuvaus hyvän ja pahan haaksirikosta, poikkeusihmisen kohtalosta narrimaisessa yhteiskunnassa. Teoksen päähenkilö on ruhtinas Myškin, ehdottoman hyvä ihminen, jonka edesottamuksia Pietarin seurapiireissä romaani seuraa osin koomisessakin valossa. Tarinan kantavia teemoja on myös sisäisten ristiriitojen vaikutus ihmisen jokapäiväiseen elämään.

(Karisto)

- - -

Fjodor Dostojevski Idiootti Hyvyyden ja rappion tutkielma. Ruhtinas Myškinin epäitsekkyys ja vilpittömyys hämmentää ihmisiä, ja häntä pidetään idioottina. Kun intohimojen riivaamat, turmeltuneet lähimmäiset eivät kykene ottamaan vastaan hänen hyvyyttään, hän saa aikaan vain lisää kärsimystä ja tuhoa. Tapahtumat kietoutuvat kauniin ja oikullisen, itseään alentavan Nastasja Filippovnan ympärille. Myös Myškin ja hänen kiihkeä ja tasapainoton ystävänsä Rogo in joutuvat Nastasjan lumoihin. Idiootti on venäläisen Fjodor Dostojevskin (1821-1881) tunnetuimpia klassikoita. Siinä hän tuo esiin moraaliset ihanteensa sekä käsityksensä aristokratian rappiosta, rahan vallasta ja ihmisen vieraantuneisuudesta.

(Otava)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

886

Kustantaja

Kääntäjä

Lisätietoja

Ilm. alunperin kaksiosaisena.

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

585

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

954

Kustantaja

Kääntäjä

Lisätietoja

Ensimmäinen painos kolmena niteenä. Myös Lea Pyykön ja Juhani Konkan suomennoksina. Ilmestynyt useina eri laitoksina, eri kustantajien julkaisemana sekä eri sarjoissa.

Ilmestymisaika

Kustantaja

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

633

Kustantaja

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

613

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

829

Kustantaja

Kääntäjä