Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Paulan tähden

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Perinteellisten siantappajaispitojen iltaan huipentuu tämä romaani, kolmiodraama, jonka tapahtumapaikkana on nykypäivän Unkari. Sinä iltana kolmen ihmisen elämänkuvion ääriviivat äkkiä selkenevät. Viiva alkaa opettaja János Tóthista, saippuankeittäjän pojasta, ja jatkuu tämän vaimoon, häikäisevään timantinkovaan Paulaan, joka on köyhtyneen aatelissuvun viimeinen vihanta, ja edelleen vaimon rakastajaan, lääkäriin, jonka kerran on ollut pakko Paulan sijasta naida rahaa ja mainetta. Kolmio sulkee sisäänsä kaksi toisilleen vihamielistä sukua, joukon ihmisiä, jotka tasapainoilevat kuin nuorallatanssijat vanhan ja uuden maailmankatsomuksen välillä. Kunnes kuvio Jánosin kohdalta vihdoin särkyy ja hänelle paljastuu armottomasti elämän valhe.

Magda Szabó on maansa moderneimpiin kuuluvia kirjailijoita, jonka teoksista on aikaisemmin ilmestynyt suomeksi romaani ”Metsäkauris”. Hän kertoo realistisesti ja rohkeasti yhden ainoan kirpeän kylmän joulukuun päivän tapahtumat, mutta tuo samalla taitavasti lukijan eteen menneisyyden kirkkaat selkeät kuvat. Rauhallinen pikkukaupunkilaistunnelma latautuu täyteen jännitystä, kodikkaan perhejuhlan valmistelut muuttuvat selittämättömäksi odotukseksi, ja kun kaikki on vihdoin valmista pitoja varten on katastrofikin väistämätön.
(takakansiteksti)
Alkukieli
Tekstinäyte
Aina hän oli tuntenut, että jotakin oli vinossa, että Paulalle kuuluisi enemmän, jotakin kauniimpaa, häikäisevämpää, mutta hän oli ajatellut, että silti tähänkin täytyy tyytyä, rakastaahan isä Paulaa niin suuresti, ei äidillä voi olla valittamista, kun isä hankkii kaikkea. Oho, eipä hän tiennyt totuutta.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
223
Kääntäjä
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Kieli