Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Iijoen kansaa

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Iijoen kansaa” on Heimo Härmän kunnianteko ja rakkauden tunnustus lapsuuden ja nuoruuden Taivalkoskelle ja sen vielä vapaana virtaavalle joelle, jossa ensimmäinen nousulohi näyttää keväällä pyrstönsä samaan aikaan kuin uittomiehet avaavat vastuun latvavesillä.
Tässä ”möllärissä” 15-vuotias kertoja, Heimo, lähtee ensimmäiselle uitolleen. Vielä vähävoimaisena soutumiehenä hän laskee ylijoen ennestään oudot sekä isän kanssa tehdyiltä hilla- ja kalaretkiltä tutuiksi tulleet alemmat kosket.
Nuoren katseen kautta saavat ohi lipuvat näkymät sen merkityksen hehkun, jonka ikääntyvä ihminen antaa kerran eheästi olleelle ja myöhemmin suurelta osin kadonneelle perusmaisemalleen.
Heimo Härmän kirjalliseen maisemaan kuuluvat myös siinä eläneet monet ihmiset – värikkäimpänä hahmona setä Aate, ketun, ahman, hirven ja linnun jos lohenkin surma, monen makean naurun aihe kylällä, kotona veljenpoikien ruutivarasto ja ”märännyksineen” kälyn kauhu.
Asiantuntevasti kirjatuiksi tulevat paikkakunnan työt ja toimet, elämän yleiset ehdot pohjoissuomalaisella maaseudulla 50-luvun lopulla.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

mölläri

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

401

Kustantaja