Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Nahkatakki

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Nahkatakki lämmittää hyvin, etenkin jos sen vuori on ommeltu täyteen kahisevaa. Takki tulee Suomeen Raivion matkassa. Sen piti pysyä Liimataisen päällä kunnes Pennanen hakee sen, mutta vaatekappale ottaa jalat alleen. Jalat kuuluvat Virtaselle, joka nahkatakin ja uusien aurinkolasien avulla löytää itsestään Sulo Vilénin sijaan ukrainalaisen henkivartijan – ja takin taskusta liput jalkapallomatsiin. Stadionin VIP-katsomossa näytellään surkean keikan muhkea loppukohtaus, jonka televisio välittää kotikatsomoihin. Yksi ja toinen saa reikiä nahkaansa, mutta takki säilyy ehjänä...
(takakansiteksti)

Nahkatakki on Tuomas Kyrön esikoisteos, jonka Raivio käynnistää pysäköimällä rekan. Lastina on tuhat romaniasta ostettua nahkatakkia. Baltialaiset liiketoverit olivat kiinnittäneet niihin italialaisen muotisuunnittelijan merkit. Raivio luovuttaa arvokkaan nahkatakin Liimataiselle ja vannottaa tätä pitämään sen päällään ”vaikka taivaalta satais uutistomittajia”, kunnes tapaisi Pennasen. Kun Pennanen hakee takkia, se onkin hävinnyt. Rahalla topattu nahkatakki saa aikaan koomisia tilanteita, kun se joutuu väärän miehen päälle ja sitä jäljitetään. Takki vaihtaa omistajaa ja toimii tapahtumien liikkeelle panevana voimana. Takin saa haltuunsa myös Virtanen, josta tulee kuin uusi mies uudessa nahkatakissaan. Tarinassa touhuaa mukana myös kaksi skinheadia, jotka onnistuvat varastamaan kuolleen kissan. Yksi tapahtuma johtaa toiseen.

Kirjailija punoo nahkatakin ympärille kokonaisen tarinan, johon kietoutuu monenlaista kulkijaa. Koska takin taskusta löytyvät liput jalkapallo-otteluun, nahkatakin hulvattomien seikkailujen surkuhupaisa loppukohtaus näytellään stadionin VIP-katsomossa, jossa ovat koolla konkarit: Raivio, Pennanen, Liimatainen ja Virtanen. Raivio saa väistellä vasaraniskuja, vaikka ei oikein tiedä, mistä tapellaan. Osansa saavat Virtanen ja Pennanenkin, joka vetäytyi sikiöasentoon ja yritti suojata päätään käsillään. Koko kohtaus tulee televisiosta kotikatsomoihin, kunnes järjestysmiehet hölkkäävät paikalle ja selostaja toteaa, että kuvaukset on estetty. Moninaiset on nahkatakin liikkeet ja kohtalot, mutta se säilyy kuin ihmeen kaupalla ehjänä.
(Mervi Koski/ Sanojen aika)

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Ruumisauton perään lähti bussi, Raivio peruutti rekan vapautuneeseen riviin. Radiossa televisioista tuttu juontaja luetteli kadonneiden kissojen tuntomerkkejä. Raivio työnsi penkin alta löytämänsä kasetin pesään, nauha rahisi. Kasetista tarttui sinapin haju sormiin.
Musiikista kuuli, että edellinen kuljettaja oli ollut Lähi-idästä. Raiviosta tuntui kuin odottaisi kebabia. Hän oli syönyt niitä seillä täällä, vain Jerusalemin falafelia saattoi kutsua ruuaksi. Pennasen kanssa heillä oli ikuinen kiista siitä, onko vihreä koiranmulkun muotoinen suuta polttava hyvän vai pahan makuinen.
Kontissa luki lukomaisen kalanjalostamon nimi, lastina oli tuhat Romaniasta ostettua nahkatakkia. Baltialaiset liiketoverit olivat ommelleet seitsemän tuntia aiemmin takkeihin italialaisen muotisuunnittelijan merkin ja nauraneet Raiviolle, että teidän käsittämättömän huono jalkapallojoukkueenne mokaa taas, varmasti mokaa.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

239

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä