Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Lehtimies

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Satiiri median muokkaamasta todellisuudesta vuonna 1989

On Euroopan hullu vuosi 1989. Entä mitä tapahtuu Kiinassa, Lähi-idässä, Panamassa? Näyttää siltä, että hulluutta riittää yllin kyllin joka maanosaan. Maailmanpyörä kieppuu mielettömänä, ja jännityksen tihentyessä moni aprikoi, pysyykö se sijoillaan.

Aikamiespoika Jukka-Pekka Jalomaa, ystävien kesken Jiipee, tajuaa jonain päivänä olevansa tapahtumien keskipisteessä. Hän työskentelee dynaamisen sanomalehden, Päivän Lehden, toimituksessa. Myös yksityiselämässä Jiipeen arvot joutuvat puntariin. Hän haluaa lopettaa kevytmieliset seikkailut ja vakiintua, mutta sen päätöksen myötä hän joutuu toisenlaisiin yllättäviin seikkailuihin.

Aiemmissa teoksissaan Tero Liukkosta on kiitetty älykkäästä ironiasta, mutta nyt hän päästää huumorinsa valloilleen. Lehtimies on irvailevan hauska satiiri ja rehevä inhimillinen komedia niistä kuukausista, joiden jälkeen historian lehti kääntyi.
(Gummerus)
Satiirinen romaani kuvaa toimittaja Jukka-Pekka Jalomaan elämää keväästä syksyyn vuonna 1989, jolloin suuria tapahtuu niin maailmalla kuin Jiipeen elämässäkin. Pekingissä Taivaallisen rauhan aukiolla kuohuu, paavi vierailee Suomessa ja Gorbatshov vie Neuvostoliitossa glasnostia eteenpäin. Jiipeen toimittajantyön, punttisalin ja naisseikkailujen täyttämä elämä mullistuu, kun hän kohtaa Cindy Crawfordin näköisen naisen. Työssään Jalomaa kohtaa uusia haasteita. Sanomalehti Päivän Lehdessä Päivyri-palstaa toimittava Jiipee saa tehtäväkseen kirjoittaa nekrologin kuolemaisillaan olevasta unohtuneesta kirjailijasta. Taustatietojen hankkiminen vuonna 1953 ainoan kirjansa "Syksyä ja kevättä" julkaisseesta kirjailijasta ei kuitenkaan ole kulttuuria harrastamattomalle toimittajalle kovin helppoa. Romaanissa satiirin kohteena ovat Jiipeen lisäksi monet 1980-luvun ilmiöt ja kulttuurieliitti.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

256

Kustantaja