Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ennen huomista

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Työväenliikken miehen vilpitöntä itsetilitystä

Romaanin tekijä on työväen sivistysjärjestöjen palveluksessa toiminut työläinen, työväen elämänpiiri ja aatemaailma ovat hänelle perin tuttuja. Kirjan tapahtumat liikkuvat pääosalta sodanjälkeisellä kaudella, jonka ongelmista monet yhä ovat polttavan ajankohtaisia. Romaanissa esitetyt ajatukset ja vaikeudet ovat totuutta ja oikeudenmukaisuutta etsivän ihmisen ajatuksia ja vaikeuksia.
Päähenkilö toimitsija Johan Laihanen kärsii työväenliikkeen kahtiajakoisuudesta, hän tajuaa kummankin leirin puutteellisuuksia ja tuntee suurta yksinäisyyttä joutuessaan toimimaan riidankahinassa. Ristiriita johtaa päätökseen: Johan Laihinen palaa tavalliseksi rakennustyöläiseksi. Näin hän tuntee läheisimmin kuuluvansa työväenluokkaan, jonka voimaan hän järkähtämättä luottaa. Sota-aika herätti hänessä halun toimia omakohtaisesti sotaa ja väkivaltaa vastaan. Hän on mukana rauhanliikkeessä ja kokee ensimmäisen ulkomaanmatkansa elämykset.
Ennen huomista ei ole laaja teos, mutta se kosketta rehellisyydellään nykypäivän kipeitä kysymyksiä. Kerronta on niukkasanaista, lujasti arkipäivässä pysyttäytyvää, asenteellisuudesta vapaata. Tekijän satiiri osuu kirpeänä maaliinsa, niin eri tahoille kuin se sinkoileekin. Ennen huomista on miellyttävä kirja, jolla on paljon sanottavaa.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

160

Kustantaja

Kieli