Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Jokin sinusta

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kolmella aikatasolla liikkuva romaani kuvaa äitiyden rakentumista ja tyttärenä olemista sekä niitä ongelmakohtia, joita erilaisista lähtökohdista ponnistava perhe-elämä kohtaa. Se on myös kipeä romaani puhumattomuudesta ja luopumisesta sekä niiden vaikutuksista ihmisen elämään. Ja ennen kaikkea se on kertomus siitä millaista on olla kahden äidin tytär.

Soili synnyttää 1950-luvun puolivälissä Tukholmassa aviottoman tyttären, jonka hän tuo lapsettoman sisarensa hoitoon Keski-Suomeen Mänttään. Vauva-Marga tekee myös Mirjasta äidin. Kun Soili haluaa ennen Lontooseen muuttoaan hakea lapsensa takaisin sijoittaakseen tämän joksikin aikaa lastenkotiin, ei Mirja suostu luopumaan Margasta, jota miehensä kanssa pitää omana lapsenaan. Tapahtumat ajavat sisarukset lopulliseen välirikkoon ja hiljaisesti kalvaen kahden äidin välissä eläminen vaikuttaa perustavalla tavalla myös Margan elämään.

1950- ja 1960-luvut sekä nykyhetki kerrostuvat kolmen naisen näkökulmissa monisäikeiseksi ja koskettavaksi tarinaksi. Jokaisella on omat salaisuutensa, joita he eivät voi eivätkä halua jakaa muiden kanssa. Herkullinen huumori värittää Margan perheen siirtolaiselämän kuvausta 1960-luvun Ruotsissa, mutta Kalifornian aurinkoon päätyneen Soilin elämän ympärillä leijuu surun ja torjunnan sumu, jonka läpi Marga ei edes Soilin kuoleman jälkeen tämän jäämistöä lajitellessaan näe. Biologinen äiti jää tyttärelleen pysyväksi arvoitukseksi.

Näkökulmien ja aikatasojen vaihtelu paljastaa oleellisia käännekohtia kolmen toisiinsa tiukoin mutta näkymättömin sitein sidotun naisen elämästä. Kirja haastaa lukijan pohtimaan äidin ja tyttären suhdetta, jota edes luopuminen ja hylkääminen eivät tunnu rikkovan. Se haastaa myös miettimään erilaisia tapoja olla äiti ja lopulta sitä, miltä pohjalta todellinen äitiys ja lapsena oleminen syntyvät.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Vahvatunnelmainen romaani elämän mittaisista salaisuuksista. Se alkoi ikään kuin leikaten ja täysin väärässä paikassa. Olin juuri kävelemässä Kampin metroaseman poikki kohti kauppakeskuksen liukuportaita, kun Pedro soitti Los Angelesista. ”Soili is dead”, hän huusi. ”Sinä olet ensimmäinen ihminen, jolle soitin.” Helsinkiläisen Margan elämää on leimannut salaisuus, jota hän oli oppinut mitätöimään ja vähättelemään. Silti hän oli kantanut sitä aina, niin hänestä tuntui. Salaisuus seurasi Ruotsiinkin, jonne Marga joutui perheensä mukana. Romaanissa kuvataan lempeän humoristisesti kielitaidottomien siirtotyöläisten elämää ja sitä miten nopeasti kieltä oppiva tyttö joutuu tulkiksi aikuisten asioissa. Kerronta liikkuu monella aikatasolla nykypäivän Helsingistä 50-luvun niukkoihin vuosiin sisäsuomalaisessa kauppalassa. Margan äidin Mirjan ja tämän sisaren Soilin monimutkaiset suhteet ja niiden vaikutus lapseen ovat sen ydintä. Vasta aikuisena Marga voi avata oman elämänsä solmuja. Hän matkustaa ensimmäistä kertaa biologisen äitinsä taloon Los Angelesiin, jossa moni asia ratkeaa.
(Otava)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

315

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi