Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Raitaveikot

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Matti Sompi julkaisi 1960 vavahduttavan poikakotiromaanin ”Pienet veljet”. Toisessa romaanissaan hän kuvaa Sörnäisten keskusvankilan suljettua maailmaa, johon yhteiskunta on eristänyt lähes seitsemänsataa miestä. Vankilan opettajana ja sosiaalityöntekijänä kirjoittaja tuntee perinpohjaisesti tämän ympäristön, sen elämäntavat ja asukit. miljöökuvauksena teos on todentunnussaan erinomainen, ja aidolta kuulostaa myös sen sumeilematon, paikoitellen karkea kielenkäyttö. Päähenkilöiksi kohoavat varkaudesta tuomittu Niilo ja eräät hänen kohtalotovereistaan. Lukija saa viitteitä myös miesten menneisyydestä ja ihmissuhteista.
Matti Sompi on kirjoittanut yllättävän värikkään, eloisan ja hauskan teoksen vankilan lohduttomasta arkielämästä, jossa ristiriidoista huolimatta vallitsee omalaatuinen toverihenki. Kirja rakentuu valtaosaltaan keskusteluista, ja suunsoitossa raitaveikot ovat lyömättömiä. Se on heidän ainoa huvinsa. ”Millä täällä muuten kestäisi. Mutta kun laukoo jätkien kanssa kaikkea älytöntä niin vähäks aikaa siinä unohtaa, on niin kun sirkuksessa kävis.” Rehvakkaan naljailun, rähinän, keppostelun ja kiusanteos lomassa tulevat sitten yksinäiset, haikeat hetket, muistot ja unelmat, joiden toteutumiseen ei jaksa itsekään uskoa.
Ihmisiä mekin olemme. – Tämä on se sanoma, jonka Sompi välittää raitaveikoilta ”kunnon kansalaisille”. Pohjimmaltaan ihmiset ovat samanlaisia sellien sisä- ja ulkopuolella. Elämä vain ei ole yhtä armelias kaikille.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

321

Kustantaja

Kieli