Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Aave joka maalasi taulun

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Hirtehinen nauru kulttuurimme muoti-ilmiöille

Taidemaalari Lauri Haapakoski oli jäänyt Suomen maalaustaiteen historiaan suomalaisen maiseman syvällisenä tulkitsijana. Henkilökuvissaan hän ei ollut onnistunut, ja erityisesti vaimon alastonfiguurin jääminen luonnosteluasteelle oli painanut hänen mieltään. Viitisenkymmentä vuotta kuolemansa jälkeen hän tuntee olevansa kypsä työn viimeistelyyn ja valitsee sen suorittajaksi, meediokseen, Renen, nuoren rapparin.
Alkaa Renen ja aaveen, alias taidemaalari Haapakosken, monivaiheinen ja eräille kaupungin piireille kiusallisia tilanteita aiheuttava yhteistyö. Tapahtumat huipentuvat taulun maalaamiseen Rautawuori-säätiön taidemuseossa sekä samassa paikassa järjestettävään, juhlavaan ja koko kaupungin kulttuurielämää kuohuttavaan taulu paljastustilaisuuteen.

Aave joka maalasi taulun, jossa kansallisjulkkikseksi kohoavan Rene ja aaveen rinnalla elää koko pikkukaupungin kulttuurimaailma, on huikean hauskaa ja terävää tekstiä. Säkenöivää ilkamointia kulttuurin ja yhteiskunnan ilmiöistä, joista monista on tullut pelkkiä väkisin harrastettavia muoti-ilmiöitä.
(takakansiteksti)
Sanottu oululaismaisen kulttuurimaailman parodiaksi.

"...kertomus kuolleesta taidemaalarista, joka haluaa saattaa loppuun keskenjääneen maalauksensa." (Vesa Sisättö)
Kirjallisuudenlaji
Henkilöt, toimijat
Päähenkilöt
Tarkka aika
Alkukieli
Tekstinäyte
Rene lyö niin että naama nuljahtaa rystysissä, ja kurssipaitainen lentää kuin leppäkeihäs, saavuttaa permannon pinnan ennen paksulinssisiä lasejaan. Ruholat väistävät kun Rene ponkaisee käytävälle paiskaten oven kiinni perässään. - - Hans Salome ei saa sanaa suustaan: nyrkki nyrjäytti hänen kielensä. Mikä raivo, mikä voima, jotain sellaista mitä epätraaginen ja hygieeninen ympäristö ei ikinä ole Hans Salomesta puristanut ulos. Hän on kuin ylipitkä hontelo sikiö, kömpelö imeväinen tai kädetön ja jalaton määkimässä avuttomana Renen piikkikärkisten kenkien juuressa: jokainen potku surmaa tai tuottaa pysyvän vamman. Pesäpallomaila on heilahtanut lakaisten kirjoituskoneen paskaksi seinään, paperit ryöppyävät lattialle ja kaikki kirjat täynnä suuria sanoja kääritään sätkäpapereiksi. Mitä sanottavaa hänellä, uneksija Hans Salomella, olisi tuolle nyrkille?
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Alanimeke
romaani
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
151
Kustantaja
Kieli