Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tämän maailman tärkeimmät asiat

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tämän maailman tärkeimmät asiat on yhdenpäivän romaani. Siinä poika odottaa äitiään Helsinkiin kylään ja romaani koostuu pojan lapsuuden ja nuoruuden muistoista sekä keskusteluista, joita on käyty, mutta myös keskusteluista, joita ehkä tullaan käymään. Hän muistelee myös entistä tyttöystäväänsä Meleenaa sekä kissaansa.

Päähenkilö on nuori romaanikirjailija, joka on syntynyt vuonna 1973 ja juuri julkaissut teoksen "Lapsimessu". Kirja on nimenomaan romaani päähenkilön kehityksestä ihmisenä, muistojen merkityksestä ihmisen kehitykseen ja identiteetin muovautumiseen sekä kirjoittamisesta. Samalla kun romaani on kuin omakuva sen kirjoittajasta, se kyseenalaistaa toden ja fiktion rajaa. Mikä oikeastaan on totta ja mikä kirjoittajan mielikuvituksen tuotetta?

Hienoa romaanissa on sen lämpö ja kerronnan keveys, unenomaisuus. Kirjassa on Laura Honkasalon mustavalkoisia valokuvia Helsingistä. Ne tekevät romaanista entistä todemman, tuovat päähenkilön askeleet todeksi.
(Laura Norris/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Aamulla en tiennyt mistä heräsin. Olin juonut neljättä iltaa. Ikkuna oli pimeä, taivas leopardi ikkunan takana, leopardin turkki oli musta taivas ja keltaiset tähdet, toinen silmä oli kuollut ja toinen kuu joka katsoi verhojen välistä elävien olentojen ylle, se näki minut, havahduin ja ajattelin ettei tämä pimeys liity valon vähyyteen, tämä on uhkaavampaa, takanani mateli jokin, jokin vaani tätä hiljaisuutta, säpsähdin ja käännyin pois, lattialla lojui sanomalehtiä, laskuja, vaatteita, mainoksia, muovipussi ja matto. Näin Tuomaksen ja pelkäsin, katsoin Tuomasta kun hän nukkui suu auki ja näki unia, vedin kauhuissani peiton korviin niin ettei ikkuna näkynyt, ei leopardi liioin, kierin Tuomaksen kylkeen, minut ottivat jälleen unet tai niin kuin myöhemmin kirjoitin mustakantiseen muistikirjaani: ketterät laivat veivät minut tuhannen kilometrin päähän.
Laske ääneen tuhanteen niin saat siitä käsityksen. Heräsin enkä muistanut kuka oli se joka oli tullut ensimmäisenä mieleeni, herätin Tuomaksen ja sanoin lähteväni, Tuomas mutisi soittavansa, minä vedin farkut jalkaan ja suljin oven. Ei Tuomas soittaisi, en soittaisi minäkään, me tapaisimme sattumalta Helsinginkadulla ja puhuisimme, katoaisimme kumpi minnekin, Tuomas Norjaan kokiksi, minä tähän mätään ihanaan kaupunginosaan, katu oli ollut täynnä lentävää tavaraa, ihmisiä, laukkuja, käsineitä ja kenkiä, ne silmäyksellä erotti, kiinalainen horoskooppi ja divarin vinot kirjakasat, autot kohahtelivat ja raitiovaunut nirskuivat kuin vetäisi rautalankoja kivien läpi, täällä minä kävelin, vaapuin Kinaporille ja palasin metrolla Itä-Helsinkiin. Olin juuri kirjoittanut Surutoimen ja sen unohtanut. Nyt aioin kirjoittaa uuden romaanin. Se saisi nimekseen Lapsimessu ja siitä tulisi pääteokseni.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

176

Lisätietoja

Katkelma romaanista ilmestynyt englanniksi käännettynä aikakauskirjassa Books from Finland 1/2006, kääntäjä Lola Rogers.