Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tummien varjojen vuosi

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tapahtumapaikka: Marsden, pikkukaupunki jossakin USA:n valtiossa.
Aika: Kappale nykyaikaa keväästä jouluun.
Aihe: Rose on seurustellut Scottin pojan kanssa pitkän aikaa. He ovat kaunis pari, ja säteilevä, ryhdikäs Rose oli ainoa tyttö, joka näytti osaavat pitää aisoissa huimapäisen, elämänhaluisen, ylimielisen Lesterin.
Rose sitten huomaa odottavansa lasta eikä Lester halua ajatellakaan naimisiin menoa, ovat edessä ne samata tuskaiset kysymykset, jotka ovat tuttuja tuhansille nykyajan nuorille: mitä sanoo kotiväki, mitä ystävät, miten käy opintojen, mihin pääsen pakoon, miten tulen toimeen; ja joka aamu herätessä jyskyttävä epätoivo: häntä, jota rakastin, minun täytyy halveksia.
Tässä tilanteessa jokaisen tytön kysymykset ovat samantapaiset. Vastauksina on loputtomasti vaihtoehtoja, aiheita runoihin ja romaaneihin, tieteellisiin tutkimuksiin ja sosiaalisiin toimenpiteisiin. Agnes Sligh Turnbull on kuvannut erään näistä kohtaloista nykyamerikkalaisille, jotka kaikki eivät ehkä olekaan kovaksikeitettyjä kuin olemme luulleet.
(takakansitekstistä)

Kirjallisuudenlaji

Päähenkilöt

Tarkka aika

Tekstinäyte

Tietyt piirikuntien keskuspaikkana toimivat amerikkalaiset pikkukaupungit ovat melkein kuin liian suuriksi kasvaneita maalaiskyliä. Kaupungin keskellä vain kohoaa tavallisesti komea ja koristeellinen kivinen raatihuone. Tällaisia lainkäytön salaperäisellä tavalla pyhittämiä pieniä kaupunkeja on Yhdysvaltojen joka ikisessä valtiossa, ehkä eniten idässä, mutta ne eivät nykyään sijaitse suurten valtateitten varsilla. Pikemminkin niiden sijainti noudattaa vanhempia liikenneväyliä, jotka ovat aina hämmentäneet autoilijoita; noita poloisia, jotka ovat ensin tutkineet karttojaan ja sitten hitaasti ja usein kiroillen pyrkineet eteenpäin kapeiden pääkatujen liikenteen keskellä. Omituista kylläkin vaikuttaa siltä, kuin noiden katujen varsilla olisi joka kaupungissa aina samat kaupat ja liikkeet, ikään kuin joku mielikuvitusta vailla oleva arkkitehti olisi piirtänyt ne kaikki.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

268

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä