Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Talvi Ravennassa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Anita Konkka julkaisi 1983 romaanin Tytär, kertomuksen nuoresta tytöstä joka elää kirjailijaisän ja taiteilijaäidin työongelmien keskellä sotienjälkeisessä Helsingissä. 1985 ilmestyi romaani Samaa sukua, jonka tapahtumat sijoittuvat isän sukulaisten luo rajan takaiseen Karjalaan ja jonka päähenkilö on ainakin sukua Tyttären tytölle.
Samaa sukua on myös uuden romaanin päähenkilö. Hän etsii äidin maailmaa ja äidin opiskeluvuosilta jäänyttä mosaiikkiteosta Ravennasta, Italiasta. Matkasta muodostuu yksinäinen odysseiaa, jossa mennyt ja nykyisyys limittyvät, vaikka mennyt koko ajan pakenee.
---
Talvi Ravennassa kuluu, tyttö ehkä löytää jotain äidistä, vaikka mosaiikki näyttää kadonneen. Mutta maailma tulee lähelle, aivan liki.
(takakansitekstistä)
Muistot palaavat mieleen kolkossa koleassa hotellihuoneessa talvisessa Ravennassa, muistot äidistä ja salaisuudet. Kuka oli ollut se nelikymppinen perheenäiti, joka oli apurahan turvin lähtenyt Italiaan opiskelemaan taidetta ja maalaamaan. Jättänyt teini-ikäiset lapset yksin kotiin. Oliko Angelo, äidin nuori rakastettu vielä elosssa? Voisiko äidin tekemän mosaiikkityön löytää ja tuoda Suomeen? Nainen lukee hotellihuoneessa Danten kiirastulta ja Paratiisia, kirjoittaa päiväkirjaa, etsii itseään yksinäisillä kävelyillä ja ravintolaillallisilla, tutustuu italialaiseen elämänmenoon ja mentaliteettiin, muistelee omaa nuoruuttaan ja kaipaa äitiään. Talvi Ravennassa muuttaa naisen koko loppuelämän, jotain hän on löytänyt.
(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

164

Kustantaja

Kieli