Selkosten viljastaja

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kalle Päätalon edellinen teos Mustan Lumperin raito oli kertomuskokoelma, jonka kertomuksissa liikuttiin savotoilla ja uitoissa. Selkosten viljastaja –kokoelmaan kootut eräkertomukset ovat 60-luvulla ilmestyneet Rakennustaito-nimisessä lehdessä, ja niiden ensimmäisinä kiitollisina lukijoina ovat toimineet suomalaiset ammattirakentajat.
Kalle Päätalolla on poikkeava kyky tuottaa itsestään ehjiä oheispersoonia. Sen lisäksi, että hän on Iijoki-sarjassa kertojana uudelleen kokenut oman elämänhistoriansa, hän on varhemmassa ja osin myöhemmässäkin tuotannossaan ”elättänyt” useita vaihtoehtoisia minuuksia. Minälähtöinen asteikko on laaja. Kun vaikkapa Koillismaa-sarjan Kauko Sammalsuo muistuttaa ulkoisesti paljon luojaansa, on omalaatuinen Vikke Nilo sisäisen veijari-Kallen viljelty mahdollisuus.
Samaan eloisien haamujen joukkoon liittyy eräjuttujen Usko Limitys. Hänen kirjallisessa hahmossaan Päätalo on jatkanut lyhytaikaiseksi jäänyttä pestiä Taivalkosken kunnanrakennusmestarina ja kierrättänyt pyytömiehen kuumaa verta, jonka kutsua ylityöteliäs elämä ei sallinut hänen omassa lihassaan ihan kylliksi noudattaa. Iijki-sarjasta tunnistuva esikuvansa on myös näiden kertomusten toisella vakituisella sankarilla, tarkasti ja humoristisesti kuvatulla Juusolla. Hän on Koillismaan selkosten viimeinen viljastaja, joka luonnon ja taivaan merkkien, kalojen syöntiaikojen ja metson siipipankan nostoluiun lisäksi tietää sääskien ja koko maailman iän.
(takakansitekstistä)
Sisältää 53 eräkertomusta.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

eräkertomuksia

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

508