Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Joki ja valkea talo

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Suuri, tumma, räjähtäen koskeksi päättyvä joki kulkee tämän kertomuksen lävitse. Suvantorannalla on Sammalen mökki, ”kuin etäinen, lapsena kuultu satu”, asukkainaan tänäkin kesänä Leo, ja hänen Pasi-veljensä ja heidän eripuraiset vanhempansa, kumpikin eri maailmaa eläen. Kosken kohinan kuuluvilla väikkyy pumppuhuone, valkea talo, jossa Eila asuu, rakastettu.
Joki ja valkea talo on Leon romaani. Se on syvälle tavoittava kuvaus rajusta nuoruudenmurroksesta, sen latautumisesta lyhyen suven päivinä, katastrofiin johtavasta purkautumisesta ja vihdoin vapahduksesta ratkaisevan sielullisen järkkymisen jälkeen. ”Minusta tuli se, mikä nyt olen, ja Pasin kuolemasta tuli kynnys, jonka toisella puolella meidän kaikkien elämä sai uudet mittasuhteet, muodon ja arvon.”
Allan Jokisen kertomatyyli ei pyri tunteilemaan, sen väkevyys on realistisissa toteavissa ilmauksissa. Tarkkaavainen lukija havaitsee myös, kuinka rikkaasti tässä hermoherkän ja vaikeasti sopeutuvan nuorukaisen kehitysdraamassa nivoutuvat toisiinsa ihmiselämän aistein todettava ja irreaaliset kerrokset. On kuin joen taso jakaisi myös Leon nuorukaiselämän kahteen kerrokseen. Niiden välisen jännityksen ja ratkaisun Joki ja valkea talo kertoo.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

166

Kustantaja

Kieli