Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mitä onni on

Videot
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Onni on syntyä Suomeen, vastaa lottovoittaja. Väsähtäneen onnellisuustutkijan mukaan onni taas on amerikkalaisten vuonna 1962 keksimä käsite. Juhannushääpari taas vakuuttaa että onni on oma rakastettu. Tammisen romaanin päähenkilöä, nelikymppistä kirjailijamiestä, nämä vastaukset eivät kuitenkaan vakuuta, varsinkaan kun lottovoittaja vaikuttaa silminnähden ahdistuneelta ja juhannushääpari eroaa jo ennen syksyn lehtien kellastumista. Mies on tekemässä kuvataiteilijaystävänsä kanssa kirjaa suomalaisesta onnesta, mutta mitä enemmän hän haastattelee erilaisia ihmisiä, kiertää Suomea ristiin rastiin, sitä kauemmas tuntuu pakenevan itse onni - myös kirjailijan omassa elämässä.

Miehellä on kaikki, minkä kuvittelisi tekevän ihmisen onnelliseksi: huolehtiva puoliso, kaksi pientä tytärtä ja unelmien työ. Hän ei kuitenkaan tunne itseään onnelliseksi, kirjoittaminen ei suju ja perheidyllikin on latistunut toistuvien arkirutiinien pyörittämiseksi. Mies alkaakin pohtia onnen sijasta onnellisuuden esteitä: mitkä asiat estävät ihmisiä olemasta onnellisia? Lopulta mies päättää matkustaa Kööpenhaminaan, tapaamaan nuoruudenrakastettuaan, naista, jonka kanssa hän tunsi olevansa onnellinen. Mutta kultaako aika muistot vai löytyvätkö onnen avaimet lahden toiselta puolelta?

Petri Tammisen kerronta on ytimekästä, lakonista ja humoristista. Päähenkilön pohdiskeluista ja etsinnästä on helppo tunnistaa itsensä: miksi on useimmiten vaikeaa olla onnellinen, vaikka olisikin siihen kaikki edellytykset?

(Silene Lehto/ Sanojen aika)
Vaikka onni keksittiin Amerikassa jo vuonna 1962, siitä on edelleen vaikea saada otetta.

Toimelias vaimo Liisa saa idean ja keskeyttää kirjailijamiehensä tv:n katselun. Liisa ehdottaa, että mies kirjoittaisi kirjan onnesta aavistamatta, että aihe vaatii laajaa kenttätutkimusta.

Kirjailija ryhtyy perehtymään onnen olemukseen pelikaverinsa Hannun kanssa. Miehet matkustavat ruotsinlaivalla Maarianhaminaan, haastattelevat onnellisuustutkijaa, rikasta miestä, mestarijuoksijaa ja haudankaivajaa, tutustuvat luhankalaiseen ekoyhteisöön ja ruumiilliseen työhön. Etenkin Hannu paneutuu myös onnen seksuaalisiin sovellutuksiin.

Onnellisuustutkimusten edetessä kirjailija ajautuu lopulta seuraamaan oman onnensa jälkiä, jotka johtavat nuoruusvuosiin. Kirjailija muistaa tanskalaisen rakastettunsa Liseloten ja alkaa toiveikkaana suunnitella Kööpenhaminan matkaa.
(Otava)
Päähenkilöt
Tapahtuma-aika
Asiasana tai oma avainsana
Alkukieli
Tekstinäyte
Suurimmasta oivalluksestani, siitä että onni oli jotakin pyöreää, en puhunut Liisalle mitään, en myöskään iskevää ja kiertävää voimaa käyttävistä porakoneista. Etenkään en puhunut laivan peräkanteen maalatuista kehistä enkä Hannun hyttiseurasta.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
191
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
199
Kustantaja
Videot
Elävän arkiston upotuskoodi