Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Desanttina Suomessa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Desantit käyvät säälimätöntä sotaansa kaukana vihollisen selustassa - Suomessa! Sissiryhmä tuhoaa Lapissa linja-auton, sieppaa kuriiripostin ja surmaa matkustajat. Salainen radiolähetin opastaa pommituslaivueet Oulun ylle. Saksalaisten esikunta räjähtää taivaan tuuliin. Kaikkien näiden uhkarohkeiden tihutöiden takana on puan-armeijan luutnantti Räntty.

Räntyn vanhemmat ovat lastensa kanssa siirtyneet Suomesta rajan yli Neuvostoliittoon. Räntty varttuu Petroskoissa muiden punaisten siirtolaisten keskellä, oppii rakastamaan neuvostoisänmaata ja vihaamaan natsien kelkkaan kääntyvää Suomea. Jatkosodan syttyessä hän on asevelvollisena puna-armeijassa ja hän saa erikoiskoulutuksen desantiksi.

Kun Räntty pudottautuu laskuvarjolla viimeiselle retkelleen Suomen kamaralle, hänen mieltään myllertävät ristiriitaiset ajatukset. Stalinin hallinnon laittomuudet ovat avanneet hänen silmänsä: hänen sisarensa, hänen ainoa läheinen omaisensa, on pidätetty muka sabotaasiin syyllistyneenä. Räntty päättää olla palaamatta Neuvostoliittoon. Mutta hän ei voi jääd Suomeen. Ainoa mahdollisuus on pyrkiä puolueettomaan Ruotsiin.

'Desanttina Suomessa' avaa uuden kuvakulman viime sotiemme tapahtumiin, varsinkin niihin kotirintamalla sattuneisiin sabotaasitekoihin, joista sensuuri pakotti silloin vaikenemaan. Samalla se valottaa osaltaan niiden suomalaisten vaiheita, jotka kansalaissodan ja pulakauden ahdingossa joutuivat etsimään turvaa suuresta sosialistisesta naapurimaasta. (Takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

239

Kustantaja

Kieli