Vierastunti. Jäätä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

näytelmät
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Vierastunti-niminen teos sisältää kaksi kertomusta nimeltään Vierastunti ja Jäätä, jotka Erkki Ahonen on määritellyt näytelmänmuotoiseksi proosaksi.

Jäätä on perin omalaatuinen näytelmä. Johdannossa kirjailija kertoo seuraavanlaisen tarinan:

Joitakin vuosia sitten välittivät tietotoimistot uutisen, jonka mukaan varakas eteläkaroliinalainen, liikemies, tupakanvälittäjä, halusi panna useita miljoonia dollareita likoon rakentaakseen pohjoisen napa-alueen jäämassoihin autovitaalin luolan, joka tulisi pitkiä aikoja toimeen yhteyksittä ulkomaailmaan. Mamboo Sundy Times -nimisessä lehdessä hän etsi kuutta nuorta henkilöä luolan asukkaiksi."

Ahonen kehittelee samantyyppisen tapauksen. Yhteiskuntakritiikillään se ennakoi hänen tieteisromaanejaan, sillä myös Tietokonelapsessa on suljettu yhteisö. Jäätä on yhtä aikaa yksinkertainen ja monitulkintainen kertomus. Toisaalta ilmaisumuodoltaan hyvin moderni, toisaalta suorastaan klassinen, sillä ihmisten nimet viittaavat antiikkiin. Keskeiseksi hahmoksi nousee iäkäs Sokrates, jota kuvataan näytelmän muiden henkilöiden, kolmen nuoren naisen ja kolmen nuoren miehen, täydellisenä vastakohtana.

Vierastunnissa päähenkilönä on mies, joka makaa sairaalassa liikkumattomana ja puhumattomana, koska "Meni jumiin, alkoi suunnitella höyrykoneen paranneltua painosta." kuten miehen työnantaja tilanteen määrittelee. Hän, sekä miehen vaimo, rakastajatar ja entinen tyttöystävä (nykyinen nunna) kokoontuvat sairaalaan miehen vuoteen äärelle pohtimaan yhdessä hänen kohtaloaan ja samalla itseään. Jokainen vuorollaan tuo julki oman merkityksensä miehen elämässä ja kukin esittää asian omalta itsekkäältä, suorastaan hyveelliseltä kantilta. Sen sijaan toisiaan he arvostelevat hyvinkin kriittisesti, jopa pilkallisesti.

Rinnakkaistarinana Vierastunnissa kerrotaan Patalakki- ja Nahkatakki -nimisistä nuorukaisista, jotka puuhaavat auton moottorin kimpussa. Heitä, kuten puhumatonta miestäkin, yhdistää kiinnostus koneisiin. Mutta vain nuorilla miehillä on mahdollisuus toteuttaa itseään, olla vapaita ja riippumattomia.

Näytelmässä eräänlaisena katalysaattorina, välittäjänä, toimii hoitaja, joka näyttää kaikkein parhaiten ymmärtävän miehen omituista tilannetta. Toisin kuin tohtori, joka kokee miehen tapauksen häpeäksi lääketieteelle ja tarjoaa avuksi lääkkeitä, hoitaja tajuaa miehen "taudin" sielullisen alkuperän.

(Kiuruvetisiä kirjailijoita)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

näytelmän muotoista proosaa

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

190

Kustantaja

Kieli