Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Hiljaiset rannat

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Merta ja hiekkaa. Kuumina kesäpäivinä Suomenlahden ulappa väreilee lämpöä. Kaukana horisontissa kohoaa Kronstadtin linnoituksen silhuetti, josta erottuu venäläisen kirkon sipulimainen torni. Rannikko kasvaa rehevää sekametsää.
Kauan ennen ensimmäistä maailmansotaa olivat rikkaat venäläiset huomanneet Kannaksen kauneuden ja vallanneet seudut kesäviettopaikoikseen. He olivat rakennuttaneet upeita huviloita suihkukaivoineen ja käytävineen. Nelipyörävaunujen eteen valjastetut kiiltäväkarvaiset hevoset juoksivat pitkin rantatietä. Huviloista kaikui soitto ja laulu.
Kannaksen köyhät suomalaiset palvelivat heitä ja yrittivät saada maatilkuistaan irti mahdollisimman paljon, myydäkseen sadon rikkaille venäläisille.
Kesällä kannakselaiset hankkivat sen, minkä talvella kuluttivat. Koko pitkän talven he odottivat kesää. He odottivat huviloitten asukkaita kuin muuttolintuja.
Tästä Terijoen ja koko läntisen Kannaksen kukoistuksen kaudesta, sen suomalaisten ja venäläisten asukkaiden värikkäästä ja tapahtumarikkaasta elämästä, ruhtinaista, kreiveistä ja santarmeista, mutta myös ruhtinas DImitrovin suomalaisesta rengistä Antista ja hänen Liisastaan kertoo Ensi Niinivaara. Hän kertoo myös suomalaisista isänmaanystävistä, jotka taistelivat lisääntyvää venäläistyttämistyötä vastaan, sodan syttymisen uhkan heittämästä varjosta kaiken yllä, nuoresta kukkaan puhkeavasta rakkaudesta, iloisista ja loistavista juhlista. – Koko ensimmäisen maailmansodan edellinen loistelias elämä tuolla suomalaisella Rivieralla elää kirjan lehdillä idyllisenä, värikkäänä ja valloittavana.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

272

Kustantaja

Kieli