Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Billie Morgan

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Billie Morgan on nelikymppinen nainen, joka pitää koruliikettä Bradfordissa ja huolehtii kummipojastaan Nattysta. Hän yrittää elää hiljakseen ja unohtaa menneisyyden.
Billiellä onkin paljon unohdettavaa. Nuoruudessaan, 70-luvulla, hän oli lsd:tä nappaileva moottoripyörä-tyttö, jonka happohuuruinen elämä oli vaarallista tasapainoilua toden ja hallusinaatioiden rajamailla. Syöksykierre johti painajaismaiseen tekoon, jonka jäljet kätkettiin nummien multiin. Vuosia myöhemmin aikakauslehden toimittaja alkaa selvittää kadonneiden ihmisten kohtaloita, ja menneisyyden sysimustat varjot lankeavat Billien ylle…
Tummasävyinen, mutta epätoivon sudenkuopat kiertävä teos on väkevä kuvaus naisen yrityksestä kohdata tekojensa seuraukset. Samalla se on kihelmöivä jännäri, joka johdattaa lukijan yhteiskunnan laitamille ja mielen hämärämaille.

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Tiedän että nainen ikkunassa olen minä, vaikka hän ei näytäkään minulta. Hänen kasvonsa punoittavat, hän on vaalea ja laiha ja hänen takkuiset, vaaleat hiuksensa on kiinnitetty soljella. Hän näyttää väsyneeltä ja onnettomalta. Hänen yhteen puristettujen huuliensa sivuilla on uurteita. Minun hiukseni ovat tummanruskeat, niissä on harmaita juovia ja ne on vedetty pienten ohimolahdekkeiden kohdalta taaksepäin napakaksi, aaltoilevaksi pehkoksi. Olen vahva ja tanakka, ihoni on kellertävän kalpea, lähes helmenhohtoinen. Silmäni eivät ole punareunaiset ja hailakansiniset kuten hänellä, vaan merenharmaat, ja iiriksissäni on vihertäviä täpliä pupillien ympärillä. Isäni silmät.
Mutta tiedän että nainen olen minä. Tiedän että juuri minä tuijotan rankkasadetta, joka piiskaa ikkunan ulkopintaa. Näen itseni ulkopuolelta, lievästi yläviistosta. Osa minusta leijailee sateessa ja katsoo miten suuni avautuu mykkään, kauhistuneeseen huutoon ja miten silmäni — siniset, vieraat silmät — lennähtävät selälleen epäuskosta, kun ne kauhukseen näkevät, miten sade pyyhkii mullan kädestä, joka sojottaa velttona ja luunvalkoisena kukkapenkistä. Multa pyyhkiytyy vähitellen pois ja miehen hirveä, eloton hahmo tulee esiin. Hänen suunsa on täynnä mutaa ja hänen lian reunustamat silmänsä tuijottavat. Vaikka tiedän ruumiin maanneen sijoillaan vuosikaudet kuin jokin iljettävä pyhäinjäännös, se ei ole mädäntynyt. Rojahdan tiskipöytää vasten ja itken huomatessani, että hirveä salaisuus, jota olen vaalinut niin kauan, on paljastunut ja että elämäni on ohi.
Hiljainen nyyhkytys muuttuu käheäksi itkuksi ja herään. Herään aina siinä vaiheessa. Aina.
Nimeni on Billie Morgan. Nimeni on Billie Morgan.
Olen murhaaja.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

380

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä