Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Vapauden hetki

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Teoksen lähtökohtana ovat härkätaistelua kuvaavat sanat: ”Totuuden hetki koittaa, kun leikki on ohi, peli päättynyt, mies riisuu naamionsa ja härkä kuolee: totuus paljastuu.”
Vapauden hetki on sekä rakenteeltaan että sisällöltään epätavallinen romaani – burleski, armoton ja raaka. Siinä vuorottelevat lyyriset tunnelmat ja musta huumori. Se ei totunnaisesti kunnioita ajan eikä paikan lakeja. Kirjan päähenkilönä on keski-ikäinen oikeudenpalvelija, joka ryhtyy pienessä alppikylässä kirjoittamaan kaksitoista niteistä teosta petomaisuuden historiasta ja erittelee tässä elämäänsä eri puolilla Eurooppaa.
Vapauden hetki on synkkä ja pessimistinen romaani. Ydinkysymyksenä siinä ovat totuuden ja vapauden ehdot maailmassa, jossa valhe, raakuus ja vääryys vallitsevat. Tässä pahassa maailmassa, jossa jokainen kamppailee totuuden ja valheen, pahan ja inhimillisyyden ongelman parissa, ei voi luottaa oikeuteen eikä totuuteen. Siksi ei ole myöskään vapautta; on olemassa vain vahvemman oikeus.
Norjalaiset kriitikot valitsivat Vapauden hetken vuoden 1966 parhaaksi kirjaksi ja palkitsivat sen Norjan Kulttuurirahaston 10 000 kruunun suuruisella palkinnolla.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

Heiligenberg-käsikirjoitus

Ilmestymisaika

Sivumäärä

237

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

252

Kääntäjä