Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Elämänmeno

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Elämänmeno-kirjan lukeminen on ainakin Kalliossa ja Sörkässä kasvaneille syvälle sieluun ja muistoihin tunkeutuva kokemus. Aikajana voi heittää muutaman vuosikymmenen, samoja paikkoja löytää silti. Samat hajut ja maut tunnistaa, rakennukset, tunnelman. Elämänmeno kuvaa aikaa sodan päättymisestä 60-luvun alkupuolelle ja kertoo erään perheen tarinan. Romaanin keskushenkilöt ovat karjalaistaustainen Eila ja tämän avioton tytär Marja. Huvittelunhaluinen, sielultaan levoton ja rikkinäinen Eila päätyy naimisiin hitsaaja Alpon kanssa ja uusperhe asettuu asumaan Kallioon Fleminginkadulle. Perheen sisäiset jännitteet alkavat purkautua kun perheeseen syntyy vielä kaksi lasta, menestyväiset Anneli ja Seppo. Arka ja taiteellinen Marja on täysin eri puusta veistetty ja äitinsä silmissä epäonnistuja ja nahjus, joka ansaitsee niin henkistä kuin ruumiillista kuritusta. Isäpuoli Alpo on kiltti ja tasapainottava henkilö, mutta vaimonsa silmissä saamaton ja alistuva.

Eilan suusta pulppuaa eteläkarjalainen murre, nuoriso puhuu stadin slangia. Kirja etenee kronologisesti sekä Eilan monologeissa takaumin. Sekä Eilan ”hulluudelle” että Marjan taiteelliselle temperamentille annetaan selittävä tarina.

Elämänmeno kuvaa yhtäältä sodanjälkeisen ankaran ja niukan aikakauden aikuisia, jotka tekevät parhaansa selvitäkseen. Niemisen perhe on työläistaustainen, tehdastyöllä toimeentulonsa ansaitseva, ahtaasti asuva – silti lapsia yritetään kouluttaa. Toisaalta kirjassa kuvataan nuoren sukupolven vaikeuksia löytää paikkansa tässä maailmassa. Enää pelkkä työnteko ei riitä, tarvitaan papereita ja meriittejä. Tärkeintä romaanissa on kuitenkin ihmiskuvaus, eikä sitä kovin paljon uskottavammin voisi tehdä.

Kirjassa on raskauden lisäksi outoa keveyttä ja toivoa. Marjallekin löytyy yksi ymmärtäjä: kommarikummitäti Lempi. Toivottomalta ei Marjan tulevaisuus epäonnistumisista huolimatta vaikuta. Elämänmeno on Pirkko Saision J.H. Erkon palkinnolla palkittu esikoisteos. Kirjasta on tehty myös televisioversio 1978.
(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

263

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

229

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Ilmestynyt useina painoksina, 7. painos vuonna 2005.
Videot

Elävän arkiston upotuskoodi