Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pahansilmän katsoma

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Johanna kastoi sulkaa voiteeseen ja siveli sillä ihoni joka paikasta, josta se oli palanut. Hän jutteli minulle voitelemisen lomassa: -Sinä laps’rukka olet liian koria lapsi. Sua on paha silmä katsonu. Mutta arpia se ei sinulle saa. Silloin ei Suutarin Johanna ole Suutarin Johanna, jos arpia tulee. Paha silmä sua on katsonu, kun sinä et menesty.”

Pahansilmän katsoma on vuonna 1915 puutteenalaisiin ja nälän vaivaamiin oloihin syntyneen ihmisen tarina. Vaikeaan lapsuuteen maaseudulla sisältyy toki onnellisiakin muistoja, nuoruus sen sijaan ei paljon iloa suo. Avioliitto loppuu miehen kuolemaan toisen lapsen ilmoittaessa itsestään. Kolmas lapsi syntyy miehen kanssa, josta ei ole vastuuseen. Raskas työ ja jatkuva puute, pienet lapset, vakavat sairaudet sekä ympäristön säälimätön painostus ovat saada nuoren naisen välillä luopumaan. Mutta sisu kestää ja vihdoin ovat edessä vuodet, jolloin kirjoittaja saattaa katsoa ympärilleen onnellisena: nähdä lapsiensa ja lapsenlapsiensa menestyvän.
Kirjan koskettavaksi sanomaksi kasvaa toivomus että ihmisten, ja varsinkin lasten, elämä olisi onnellisempaa ja turvatumpaa kuin mitä kirjoittaja itse ja monet muut hänen aikansa lapset ovat saaneet kokea.
(takakansiteksti)

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

152

Kieli

Sarjamerkintä