Järkäle

Tyyppi

kokoomateokset
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Rakastettu ja kaivattu veljessarja yksissä kansissa. Tapperin taiteilijaveljesten lapsuus on kasvanut suomalaisten mielessä myyttisiin mittoihin. Monet tietävät, että Marko, Harri, Kain ja Yrjö viettivät riehakasta ja onnellista lapsuutta Vihtori-isän ja Aino-äidin kanssa Saarijärvellä. Nyt veljesten lapsuus, nuoruus ja kasvaminen taiteilijoiksi saadaan uudelleen luettavaksi yhtenä valoittavana, upeana niteenä. Näin syntyvät revontulet -kirjassa eletään veljesten lapsuutta. Pojat mittelevät voimiaan niin urheilun, taiteen kuin kepposten parissa. Kerrothan, oi koivu -teoksessa kerrotaan kodista ja kotiseudun elämästä sotien aikana, jolloin veljekset elivät nuoruuttaan ja Marko Tapio oli sodassa. Tulva-teoksessa eletään jälleenrakentamisen aikaa kesän 1945 auringonpimennyksestä vuoden 1949 tulvaan, ja nuorukaiset kypsyvät taiteilijoiksi. Jatko-osassa Missä kurkien aura on pääosassa on Harri Tapper itse. Hän aloittelee omaa elämäänsä perheenpäänä sekä työtään niin opettajana kuin kirjailijanakin.

Kaikissa kirjoissa Harri Tapperin omintakeinen ääni välkehtii, iloittelee ja maalaa myös tummia sävyjä. Ilon rinnalla on suru, mutta päällimmäiseksi Tapperin kirjoista jää mieleen aina ilo ja lämpö. Harri Tapper täyttää 80 vuotta keväällä 2009. Hän sai Järkäleessä uudelleen ilmestyvästä lapsuustrilogiastaan kirjallisuuden Suomi-palkinnon 1995. Sarjan jatko-osa Missä kurkien aura on oli Finlandia-ehdokas 1998. Harri Tapper on kirjoittanut liki 20 teosta, joita suomalaiset ovat rakastaneet.

Järkäle sisältää teokset Näin syntyvät revontulet, Tulva, Kerrothan, oi koivu ja Missä kurkien aura on. Järkäleeseen on tehty kirjailijan hyväksymiä pieniä korjauksia.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

966

Kustantaja

Lisätietoja

Harri Tapperin 80-vuotissyntymäpäivän kunniaksi 28.3.2009