Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Suomalainen puolisukeltaja

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Pieni kuopiolainen lääkeyritys uskoo keksineensä lääkkeen juoppouteen, suomalaiseen kansantautiin. Pieni seinäjokelainen konepaja puolestaan uskoo keksineensä ratkaisun maatilojen energiantarpeeseen. Kalle Isokallion kirjoissa aikaisemminkin esiintynyt Palle Hiekka etsii elämälleen tarkoitusta ja teollisuusneuvos Rannanjärvi miettii kuoleman jälkeisiä ratkaisuja.

Samaan aikaan Aki Virtanen, kaksi tutkintoa (Sorbonne ja Lontoo) suorittanut hyväkäytöksinen, ulkomailla elämänsä alkupuolen viettänyt puolisuomalainen nuorimies (isä ranskalainen filosofian professori) muuttaa Suomeen ja ryhtyy ystävänsä Pekka Kapan ohjaamana opiskelemaan suomalaisena olemista. Aki Virtasen logiikka ja suomalainen elämänfilosofia eivät kuitenkaan tunnu kohtaavan. Suomalaisten harrastama käänteinen ajattelutapa aiheuttaa hänelle vaikeuksia.

Kun ihmelääkkeeseen keskittyvän Pallen ja energiaratkaisuja pohtivan Rannanjärven polut kohtaavat, keksinnöt yhdistämällä saadaan maailmanlaajuistakin kiinnostusta herättävä tuote. Jopa niin suurta, että Yhdysvallat uhkaa Euroopan unionia tullisodalla.

Kaiken tohinan keskellä Aki yrittää muuttua niin puheliaasta hiljaiseksi, kohteliaasta välinpitämättömäksi kuin maailmanparantajasta oman edun tavoittelijaksi, eli kaikin puolin tavalliseksi suomalaiseksi. Oma haasteensa tämän muodonmuutoksen lisäksi tarjoaa ihmelääkkeestä ja energiaratkaisusta syntyvän uuden yrityksen johtaminen.

Kuten Kalle Isokallion romaaneissa yleensäkin, hyvä saa palkkansa ja paha opetuksen. Oppilaaksi joutuvat muun muassa kepulainen teollisuusministeri ja Sitran yliasiamies. Joten ei Isokallio tälläkään kertaa päästä valtaapitäviä liian helpolla.
(Tammi)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

263

Kustantaja

Kieli