Paon viivoja

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Hän on nimittäin samalla sekä syvällinen että pinnallinen, vakava ja hauska, runollinen ja epärunollinen, käsitteellinen ja konkreettinen, ylevä ja alhainen, autenttinen ja epäautenttinen, ajankohtainen ja epäajankohtainen sekä yksilöllinen ja kollektiivinen."

Näin kuvaa Jukka Petäjä Aronpuron kokoelmaa Paon viivoja arvostelussaan Helsingin Sanomissa.
(Sanojen aika)
Hilpeästi hyrräävä Paon viivoja on moniaineksinen ja -ääninen runokokoelma. Tuttuun tapaansa Aronpuro osaa taittaa ylevän alhaiseen - ja päinvastoin. Tarpeen tullen hän heittää runoilijan viitan harteiltaan ja raakkuu kelottuneen puun oksalta:

"Runo / näytä hampaasi / puhu ruoka suussa / Runo / käräytä kenraali / ratista / Runo / ole sika ruhikissa / vompatti kumkvatissa."

Kari Aronpuron maailmassa kaikki virtaa, panta rhei. Mitään käsitettä ei voi pysäyttää ja sanoa: tässä se nyt on, koska kaikki on alituisessa liikkeessä - niin sanat, käsitykset, ideat kuin merkityksetkin. Sisäinen pauke syntyy siitä, että ne törmäävät jatkuvasti toisiinsa. Maailmassa on vain vaihtuvia situaatioita. Lukkoonlyötyä on ainoastaan se, että mitään lukkoonlyötyä ei ole. Aamen.

" Sorge huoli / vieraan vallan asiamies / vai jalo villi / tiainen tupsahti talipalloon / tähän on tultu / ennennäkemättömällä tavalla", Aronpuro kirjoittaa. Säkeissä hän pakottaa erilaiset käsitteet, tyylit, kielet ja maisemat törmäämään toisiinsa.

(Ote Jukka Petäjän arviosta / Helsingin sanomat 6.2.1999)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

verkatehdas

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

84

Kustantaja